U subotu iz sisačke rafinerije opet sukljao smrdljivi dim: "Niti u jednom trenutku sigurnost građana nije bila ugrožena"

ZELENA LISTA izvijestila je o novom kvaru na sisačkoj Rafineriji zbog kojeg se tijekom subote gradom širio dim neugodnog mirisa. Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Tijekom subote, 28. srpnja, iz pogona Inine rafinerije u Sisku čula se zaglušujuća buka i izlazio je dim nepoznatog sastava, neugodnog intenzivnog mirisa. Radi se o istom postrojenju KP6 koje je prije dvije godine (2010.) zbog kvara proizvodilo nesnosnu buku više od mjesec i pol dana, a u lipnju 2011. se "spektakularno" zapalilo. Buku je 2010. proizvodio kvar dimnjaka na postrojenju katalitičkog krekinga. Rafinerija je tek na učestale molbe građana na jedvite jade uklonila kvar te se tada buka smanjila.

Da popravci u tom pogonu nisu napravljeni solidno i kako treba, dokaz je požar godinu dana kasnije, kojim je bio ugrožen gotovo cijeli Grad Sisak, a okolno naselje Caprag je iz preventivnih razloga moralo biti na nekoliko sati evakuirano. Ono što je malo poznato široj javnosti je to da je požar u rafineriji Sisak zapravo izbio dva puta. Prvi put po danu, kad se stup dima mogao vidjeti čak iz Zagreba, a drugi put se razbuktao tijekom noći, samo što tada Inine sigurnosne službe nisu upalile sirenu (valjda da nikog ne probude). Prema riječima očevidaca iz okolnih kuća, postojala je jednaka opasnost za stanovnike Capraga. Sve to navodi na zaključak da je praksa zataškavanja u sisačkoj Ini uobičajeni postupak. Kao da se radi o posebnoj državi unutar države Hrvatske.

Većina pogona i instalacija rafinerije je starija od 35 godina. Kad je MOL preuzimao Inu prije 10-tak godina, jedan od uvjeta te transakcije je bila rekonstrukcija i obnova rafinerija jer hrvatska država već tada nije imala financijske snage da to učini sama. Od tada do danas u rafineriji Sisak radili su se samo nužni popravci da bi se uopće moglo proizvoditi, odnosno da ne dođe do većih ekoloških akcidenata i nesreća. Sisak je u međuvremenu postao "grad slučaj", poznat po zagađenom zraku i velikom broju karcinoma dišnih organa. Preko tih činjenica državne instance su šutke prelazile, a INA se pravila kao da je se to ne tiče.

Od subote ujutro, 28. srpnja, stanovnici naselja Caprag ponovno su izvrgnuti strašnoj buci te pojačanom smradu iz rafinerijskog dimnjaka pogona KP6. Pred kraj dana buka iz rafinerije je prestala jer je vjerojatno pogon zaustavio rad. Međutim, nije vidljivo je li se pristupilo ikakvim popravcima. Stanovnici su u strahu da će se opet sve samo zataškati dok se ne dogodi neki novi ekološki akcident većih razmjera od kojeg će biti ugroženi njihovi životi.

Sve su nam to ispričali na telefon stanovnici iz okolice rafinerije koji su nam poslali e-mailom i nekoliko slika i video snimku kao dokaz. Sve ih prilažemo ovoj obavijesti. Obratili su se Zelenoj listi zato jer nijedna od nadležnih instanci u Sisku preko vikenda ne radi. Odgovorni u Rafineriji Sisak su već poslovično nedostupni javnosti i građanima čak i za normalnih radnih dana, a kamoli tijekom ljetnog vikenda, u doba godišnjih odmora. Čak ni dojava na broj 112 nije urodila plodom. Zamolili su nas da ovu informaciju plasiramo u medije, od kojih očekuju da će adekvatno reagirati i možda tako prisiliti službene instance da poduzmu korake koji će prisiliti Inu na temeljitu obnovu rafinerije u Sisku. U ime stanovnika Siska unaprijed vam zahvaljujemo".

Za Zelenu listu: Vlasta Toth, supredsjednica


Reagirala i Ina

U Rafineriji nafte Sisak, u subotu 28. srpnja primijećeno je propuštanje na cjevovodu FCC postrojenja te se odmah pristupilo aktivnostima obustave. Proces je bio pod strogim nadzorom, bez požara, no uz pojave pare i buke. Niti u jednom trenutku sigurnost građana nije bila ugrožena, tvrde iz Ine.

"INA kontinuirano provodi unapređenje sisačkih proizvodnih pogona. Rafinerija sada proizvodi motorna goriva EURO V kvalitete s manje od 10 ppm- a sumpora te tako utječe na poboljšanje kvalitete zraka u Hrvatskoj, dok lokalna zajednica poboljšanu kvalitetu zraka ima zahvaljujući postrojenju za odsumporavanje, odnosno Claus postrojenju sagrađenom prije nekoliko godina.
Ulaganje u rafineriju  se nastavlja s ciljem daljnjeg unapređenja ekoloških i sigurnosnih standarda.", zaključuju iz Ine u priopćenju.

Pročitajte više