U zračnim napadima ubijeno nekoliko stotina militanata IS-a, Kurdi kontroliraju sve veći dio Kobanija

Foto: Hina

KURDSKI borci preuzeli su kontrolu nad nekim četvrtima Kobanija zahvaljujući zračnim napadima međunarodne koalicije na džihadiste Islamske države, rekao je u četvrtak jedan mjesni kurdski dužnosnik.

Islamska država držala je prije 30 posto Kobanija, a sada drži manje od 20 posto zahvaljujući međunarodnoj koaliciji, rekao je Idris Nasen u telefonskom razgovoru za France Presse iz opkoljenog grada, dodajući da Kurdi čiste četvrti na istoku i jugoistoku grada.

SAD je objavio da je bombardirao položaje Islamske države u Kobaniju 18 puta u utorak i srijedu ubivši "nekoliko stotina" militanata.

Prvi izravni razgovor SAD-a i PYD-a

Dužnosnik Sjedinjenih Američkih Država je tijekom vikenda prvi put izravno razgovarao s predstavnicima vodeće političke stranke sirijskih Kurda, objavio je State Department u četvrtak.

"Neko smo vrijeme razgovarali putem posrednika sa strankom Kurdskog demokratskog saveza (PYD)", a tijekom vikenda održan je izravni susret, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

PYD je blisko povezan s Kurdskom radničkom strankom (PKK) u Turskoj koja se godinama borila za prava Kurda u svojoj zemlji. Nedavno je PKK zaprijetio da će odustati od mirovnog procesa započetog s turskom vladom ako ona odbije angažirati se više u slamanju ofenzive terorističke radikalne organizacije Islamska država na kurdski grad Kobani u Siriji.

Turska, Europska unija i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Turski borbeni avioni napali su u utorak ciljeve PKK-a na jugoistoku Turske kao odgovor na navodni napad pobunjenika na tursku vojsku i time zaprijetili razbuktavanjem sukoba u kojem je u trideset godina ubijeno 40.000 ljudi sve do 2012. kada je proglašeno primirje.

Pročitajte više