Udruga Franak: Ima još je 40 tisuća dužnika koji nam se nisu pridružili

Foto: Udruga Franak

UDRUGA FRANAK organizirala je jučer javnu tribinu pred oko 150 građana u Makarskoj, s ciljem davanja pravovaljanih informacija u slučaju „Franak“ o pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda, javljaju iz Udruge.

U Makarskoj je više od sto registriranih članova te je voditeljica Udruge Katarina Lucić izjavila kako vidi dosta prostora za proširenje Udruge s obzirom da na razini cijele Hrvatske postoji još 40 000 dužnika koji se još nisu uključili u njezin rad.

„Kada bi svi dužnici prijavili banke i kada bi to suci sankcionirali kao prekršaj te kaznili banku barem ublaženom kaznom od 50 000 kuna za tu nezakonitu radnju, ne bi nam trebala monetizacija autocesta jer bi u državnom proračunu završilo 10 milijardi kuna“, izjavio je stručni suradnik u pravnom timu Udruge Franak Mate Glibota.

Izračun sudskih vještaka o preplaćenim kamatama

Iz Udruge također savjetuju da nakon prikupljene dokumentacije, sudski vještak izračunava točan iznos pretplate koju banke trebaju isplatiti dužniku. Kod izračuna je potrebno u svakoj uplaćenoj rati nakon prve promjene kamate od uplaćene kamate oduzeti kamatu po početnom planu.

Sve te razlike kada se zbroje čine vašu preplatu. Na svaki pojedinačni iznos preplaćenih kamata zaračunava se još i zatezna kamata.

Nakon djelomične pobjede nastavila se borba s bankama

Podsjećamo, Udruga Franak je 16. srpnja nakon pravne bitke dočekala odluku Visokog trgovačkog suda koji je prihvatio dio presude suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića u tužbi Udruge Potrošač, protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima.

Tada su iz Udruge izrazili zadovoljstvo, ali najavili i nastavak borbe za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke, te na ništetnost kamate za Sberbanku.

Pročitajte više