Washington ne da vizu novom iranskom veleposlaniku u UN-u: Bio umiješan u otmicu u američkom veleposlanstvu u Teheranu 1979.?

Screenshot: CNN

SJEDINJENE DRŽAVE neće izdati vizu novom iranskom veleposlaniku u UN-u Hamidu Aboutalebiju zbog njegove navodne uloge u otmici u američkom veleposlanstvu u Teheranu 1979., objavila je Bijela kuća u petak.

"Informirali smo Ujedinjene narode i Iran da nećemo izdati vizu Aboutalebiju", rekao je glasnogovornik američke vlade Jay Carney.

Sjedinjene Države su načelno obvezne izdati vize UN-ovim diplomatima, ali imaju mogućnost za iznimke.

U srijedu je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio "potpuno neprihvatljivim" moguće odbijanje izdavanja te vize i branio je kandidaturu Aboutalebija, "jednog od njihovih najiskusnijih diplomata".

Bivši veleposlanik u Europskoj uniji, Australiji i Italiji, Aboutalebi je rekao da nije sudjelovao na početku otmice u studenom 1979. kada su studenti potjerali šaha, sklonog Zapadnjacima i zauzeli američko veleposlanstvo.

On je rekao da je jedino radio kao prevoditelj tijekom oslobađanja 13 žena i Afroamerikanaca. Pedeset i dvije osobe koje su ostale zatočene u veleposlanstvu su zadržane 444 dana.

Takav razvoj događaja se zbiva u razdoblju relativnog smirenja između dviju zemalja koje su prekinule diplomatske odnose prije više do 30 godina, tijekom islamske revolucije 1979.

Zapadne sile, među kojima Sjedinjene Države, zaključile su u studenom sporazum s Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu.

Pročitajte više