Za potrebe tužbi Hrvatske protiv Srbije Vlada skinula oznake tajnosti s dva Tuđmanova zapisnika

VLADA je na današnjoj sjednici donijela odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih tijekom razdoblja u kojem je dužnost hrvatskog predsjednika obnašao Franjo Tuđman i to za potrebe tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Odlukom Vlade, oznaka tajnosti se skida sa zapisnika Tuđmanovog razgovora kojeg je vodio 1. veljače 1995. s Hrvojem Šarinićem, dok je Šarinić bio predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Isto tako, skinuta je oznaka tajnosti sa zapisnika sa sastanka Tuđmana s izaslanstvom najviših dužnosnika Herceg-Bosne i HDZ-a Bosne i Hercegovine, održanog 27. ožujka 1995. godine u Predsjedničkim dvorima.

Oznake tajnosti nisu skinute s cijelih zapisnika već sa stranica 1 te 17 do 23 zapisnika razgovora sa Šarinićem, odnosno stranice 1 te 70 do 71 sa zapisnika sastanka s dužnosnicima Herceg-Bosne i HDZ-a BiH.

Zapisnici su pohranjeni u Hrvatskom državnom arhivu koji će ih predati na korištenje zapise Ministarstvu pravosuđa, Službi za suradnju s međunarodnim i drugim sudovima, a koji su dužni iste koristiti savjesno i isključivo za potrebe sudskog postupka pred Međunarodnim sudom.

Pročitajte više