Ademiju prijeti pritvor i kazna zatvora od 12 godina

GENERALE Rahima Ademija i Mirka Norca optužuje se da su odgovorni za mučenje, zlostavljanje i ubijanje civila i zarobljenika te pljačku i uništavanje imovine.

Također su optuženi po tzv. garantnoj zapovjednoj odgovornosti, što znači da nisu spriječili ubijanja, mučenja, pljačke i razaranja. Za generala Ademija traži se pritvor zbog osobite težine djela, za što je predviđena kazna zatvora od 12 godina.

U optužnici koju je protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu akcija Medački džep ne tretira se, kako je to bilo u Haagu, kao pothvat sa ciljem progona srpskog stanovništva, već kao akcija oslobađanja okupiranog teritorija.

Generali Norac i Ademi optuženi su po izravnoj zapovjednoj odgovornosti za nasumično granatiranje područja Medačkog džepa, uključujući civilne ciljeve, objasnio je za Jutarnji list zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan.

Kvakan je u proteklih godinu dana bio na čelu državnoodvjetničkog tima koji je radio na preuzimanju i prilagođavanju predmeta protiv Norca i Ademija. Objašnjava da su po haškoj optužnici i Ademi i Norac, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom i drugim časnicima HV-a osmislili i zajednički proveli operaciju Medački džep sa ciljem progona srpskog stanovništva, dok u prilagođenoj optužnici termina "zločinački pothvat" kao takav ne postoji.

Kako je riječ o jednom od najtežih ratnih zločina, Kvakan objašnjava da se za generala Ademija traži pritvor po zakonskoj osnovi osobite težine djela. Kao formalne razloge za pritvor navodi i činjenicu da za ovo djelo zapriječena kazna zatvora od 12 godina, te da se radi o jednom od predmeta s najtežim posljedicama.

Kvakan je otkrio da se punih pet sati u Haagu pregovaralo o optužnici te da je pritom Carla del Ponte zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem prolazila svaku pojedinu točku. Ističe da je usuglašavanje bilo vrlo mukotrpno te da je tijekom cijelog postupka preuzimanja optužnice Haag otvoreno pokazivao da u svakom trenutku može povući predmet.

R.I.

Pročitajte više