Afera HAC: Sudac će ispitati Žužula prije nego odluči hoće li ga pustiti na slobodu

SLAVEN ŽUŽUL u pritvoru ostaje barem još jedan dan. Odluku o njegovu puštanju istražni sudac odgodio je do sutra, uz objašnjenje da ga želi najprije ispitati o poreznim nepravilnostima koje su pronađene u njegovoj firmi.

Žužulovi odvjetnici, pak, tvrde kako nikakvih nepravilnosti nema, te se pozivaju na dokumentaciju iz koje se vidi da je Žužul porez zapravo preplatio za 2,8 milijuna kuna.

Traže pritvor za slučaj star dvije godine!?

Prema dokumentaciji koju posjeduje Index, očito je kako obrazloženje DORH-a o ostanku čelnika Skladgradnje Slavena Žužula u pritvoru zbog utaje poreza nema doticaja s realnošću, osim ako predmet njihova zanimanja nisu zaposlenici Porezne uprave i Ministarstva financija ili se od Žužula traže dokumenti vezani uz druge slučajeve koji se ispituju.  

Naime, Državno odvjetništvo je protiv Žužula zatražilo proširenje istrage i produljenje pritvora, jer ga se sumnjiči da je malverzacijama stekao 500.000 kuna te utajio 7,5 milijuna kuna poreza. Prema dokumentaciji koju posjedujemo, odnosno inspekcijskom nalazu Ministarstva financija koji datira iz 2008. godine, kada je napravljena kontrola poslovanja za posljednje četiri godine, nađene su neke nepravilnosti, koje su u međuvremenu podmirene.

Trenutno Skladgradnja, prema rješenju Porezne uprave, ima preplaćenog poreza u visini od 2,8 milijuna kuna! Prema rješenju od 10. veljače, ove godine nema apsolutno nikakvog duga prema državi, a kako doznajemo, prije dvije godine plaćeno je poreza na dobit u visini od 12 milijuna kuna, i to Poreznoj upravi u onom trenutku kada je utvrđen dug. Važno je napomenuti kako je Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija prije nekoliko mjeseci pretresalo rad tvrtke Skladgradnja, no nisu našli ništa novo ili nezakonito.

Madunić: Od Žužula se traži izjava o drugim slučajevima

Podsjetimo, protiv čelnika HAC-a i Slavena Žužula vodi se istraga zbog sumnje da su zloporabom položaja i ovlasti za Skladgradnju namjestili natječaj bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Taj posao višestruko je plaćen, odnosno skuplje od tržišne cijene. Ovaj tjedan ukinut je pritvor bivšem predsjedniku i članu Uprave HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću, direktoru Sektora za građenje Goranu Legcu, glavnom inženjeru projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željku Kandžiji, a na iznenađenje mnogih u Remetincu je ostao Žužul.

"Očigledno je da se od Žužula traži neka izjava, jer osobno ne vidim razlog zašto je on ostao, a svi drugi su pušteni. Sada se postupa po nalazu Ministarstva financija iz 2008. godine iako je sve podmireno još tada, i to do zadnje lipe", rekao je Žužulov odvjetnik Ante Madunić za Index, ne želeći ulaziti u špekulacije što bi DORH mogao "izvlačiti" od njegova branjenika. Madunić kaže kako je ostanak Žužula apsolutno neprihvatljiv, a posebice da se takav nalog krije iz dokumenta starog dvije godine koji je u međuvremenu podmiren.

Preko poreza do Brodosplita?

"Ne vjerujem da bi se eventualno istraga mogla proširiti na zaposlenike Porezne uprave ili Ministarstva financija već je prije da se od Žužula traži neka izjava koja može imati veze s nekim drugim slučajevima", rekao je odvjetnik Madunić.

Dio javnosti špekulira kako bi Žužul mogao imati informacije o aferi Brodosplit, no tu tvrdnju nitko ne želi potvrditi niti demantirati.

Pročitajte više