Ako se HDZ i Bandić budu držali svoje riječi, GUP će danas pasti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS će se napokon glasati o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana koji izaziva mnoge prijepore. 

Nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave tijekom koje je postalo savršeno jasno da Bandić i HDZ još nisu postigli dogovor, glasanje je odgođeno za danas. 

Jučerašnji dan u Skupštini obilježilo negodovanje oporbe, ali i sukob Bandića i HDZ-a

Jučerašnji je dan u Skupštini obilježilo negodovanje gradske oporbe na, kako su rekli, cirkus s GUP-om, ali i sukob Bandićeve stranke i HDZ-a oko amandmana na GUP. Podsjetimo, sve je počelo kada je na ionako mnogima sporni GUP, u koji je uključen kontroverzni Bandićev projekt takozvanog Zagrebačkog Manhattana, dodano 86 amandmana, od čega velika većina Bandićevih, ali i 15 HDZ-ovih. Na samom početku jučerašnje sjednice gradonačelnik Bandić povukao je iz postupka svoj 71 amandman, a HDZ tek četiri od 15 amandmana. 

Tu je došlo do sukoba jer je Bandić od HDZ-a tražio da povuče sve svoje amandmane, a s govornice je HDZ-ove zastupnike pred svima to molila i Bandićeva zamjenica Olivera Majić. 

Tijekom popodneva je od HDZ-ovog predsjednika skupštinskog kluba Kazimira Ilijaša stigao odgovor da oni neće povući svoje preostale amandmane. 

Bandić se navečer pojavio u Skupštini i pričao o odustajanju od amandmana

Predvečer je u Skupštinu došao i Bandić kojeg cijeloga dana tamo nije bilo. 

Bandić je u završnom govoru, koji je izazvao brojne replike zastupnika, poručio kako ne želi polemizirati o viziji grada jer "svatko ima svoju viziju koju treba poštivati".

"Imam viziju i samo tu viziju mogu prepoznati građani. To je taj mali problem i to je teško zaslužiti", rekao je gradonačelnik.

Ustvrdio je da su odustali od amandmana jer u suprotnom ne bi postojala totalna transparentnost te dodao da će sve zaprimljene prijedloge građana razmotriti kao inicijativu za novu izmjenu i dopunu GUP-a.

Bandić je ustvrdio i da ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali da su "plesali po pravilima koja su imali". "Bolje i ovo nego ne imati nikakav GUP", dodao je.

Nakon Bandićevog govora predsjednik Skupštine Drago Prgomet prekinuo je sjednicu, što je glasanjem odobrilo 26 zastupnika koji predstavljaju minimalnu skupštinsku većinu. Prgomet je prekid sjednice obrazložio činjenicom da je Bandićev govor izazvao mnogo replika. 

"Jutro je pametnije od večeri", odgovorio je Prgomet na upit novinara zašto je prekinuo sjednicu koja se nastavlja danas u 10:30 replikama na Bandićevo izlaganje, nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje.

Ako se Bandić i HDZ budu držali svoje riječi, GUP pada

Pravi se razlog prekida sjednice, sasvim izgledno, krije u pokušaju HDZ-a i Bandića da se postigne dogovor uoči glasanja. No ako su Bandić i HDZ-ovci govorili istinu, na tom će glasanju GUP pasti.

Naime, predsjednik zagrebačkog HDZ-a sinoć je izjavio da će HDZ ostati pri svojim amandmanima i da neće podržati GUP ako se ti amandmani ne prihvate. 

S druge strane, Bandić je jasno dao do znanja da ne prihvaća amandmane HDZ-a, a o tome se očitovao i pisanim putem. 

Sve ovo znači da su, ne bude li u zadnji čas političke trgovine, Bandić i HDZ u pat-poziciji koja bi mogla rezultirati padom čitavog GUP-a. 

Iskustvo nas, međutim, uči da je politička trgovina kada su Bandić i HDZ u pitanju ne samo moguća nego i najizglednija opcija, i to čak i u ovoj relativno novoj političkoj situaciji u kojoj HDZ mora odvagnuti i koliko će mu u javnosti štetiti dogovori s Bandićem kakve nesmetano sklapa već godinama.

Pročitajte više