ALBANSKA ORUŽANA FRAKCIJA I U CRNOJ GORI?

Na internetu se pojavila do sada nepoznata albanska skupina iz Crne Gore pod imenom "Nacionalna armija Crne Gore" koja je u svom proglasu za javnost upozorila da će, bude li eksperimentiralo sa sudbinom Albanaca u Crnoj Gori, poduzeti gerilske akcije protiv vitalnih objekata u Crnoj Gori. L

Prištinski dnevnik na albanskom "Koha Ditore" piše u nedjelju kako Nacionalna armija Crne Gore traži rješenje albanskog pitanja, ali i da albanski političari u Crnoj Gori o toj skupini ništa ne znaju niti joj pridaju neko značenje.

U svom proglasu objavljenom na internetu koji, kako komentira kosovski dnevnik, nalikuje stranicama što su ih koristili Albanci Preševa, Kosova i Makedonije, ta nova organizacija ističe da je albanska zajednica u Crnoj Gori i državnoj zajednici SiCG diskriminirana.

Na internet stranici Nacionalne armije Crne Gore ne navodi se tko je autor ni tko je na čelu ove organizacije a niti gdje je njeno sjedište.

"Glavni stožer Nacionalne armije Crne Gore drži da su Albanci dovedeni na razinu cigana u preambuli Ustavne povelje 'pseudodržave' Srbije i Crne Gore stvorene na prostorima koji su albanski", kaže se u proglasu skupine i ističe da Albanci ne traže promjenu granica silom, ali inzistiraju na svojim pravima odnosno traže da se politički slobodno izjasne.

Skupina također izražava nezadovoljstvo načinom na koji albanske stranke u Crnoj Gori zastupaju interese albanske zajednice, zamjerajući im servilnost na štetu interesa Albanaca.

Nastavi li se potcjenivanje Albanaca, Nacionalna armija Crne Gore u proglasu prijeti "gerilskim akcijama protiv objeketa i strateških interesa srbo-crnogorske pseudodržave".



(Hina) bb sd

Pročitajte više