Američki kongres rezolucijom podržao pristup Hrvatske NATO-u

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa pozvao je u utorak rezolucijom čelnike zemalja NATO-a da na summitu u Istanbulu u lipnju dogovore razmatranje proširenja Saveza na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju ne kasnije od 2007. godine.

Zastupnički dom je rezolucijom pozdravio prijam u NATO sedam zemalja bivšeg istočnoeuropskog bloka do kojega je došlo u ponedjeljak i izrazio potporu preostalim kandidatima za članstvo u NATO-u: Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji.

Rezolucija 558 preporuča da bi se šefovi država i vlada zemalja NATO-a na sastanku u Istanbulu 28. i 29. lipnja ove godine "trebali suglasiti da razmotre proces proširenja, uključujući kandidature Albanije, Hrvatske i Makedonije, na summitu koji bi se trebao održati ne kasnije od 2007. godine".

Predlagač rezolucije kongresnik Doug Bereuter rekao je u Domu kako bi planiranje summita proširenja za 2007. osiguralo petogodišnji ciklus proširenja NATO-a jer su tri zemlje pozvane 1997. u Madridu, a sedam zemalja 2002. u Pragu.

Bereuter je rekao da "vjeruje kako su ovo razumni rokovi koji daju NATO-u vrijeme da uključi sedam novih članica osiguravajući da tri preostala kandidata na budu zaboravljena".

U tekstu rezolucije se ističe kako su Hrvatska, Albanija i Makedonija, preostale zemlje uključene u Akcijski plan za članstvo NATO-a (MAP), potpisale Američko-jadransku povelju potvrđujući time svoju predanost vrijednostima i načelima NATO-a i želju da pridonesu miru i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, kao i nastojanje da se pridruže NATO-u što je prije moguće.

Hrvatska se posebno navodi u preambuli rezolucije gdje se kaže da je nova hrvatska Vlada "pokazala svoju predanost provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta za integraciju u euroatlantske institucije, uključujući reforme obrane nužne za članstvo u NATO-u, te da je dala vojnike za Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu koje predvodi NATO".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul potaknuli su kongresnike tijekom posjeta SAD-u siječnju da donesu rezoluciju potpore Hrvatskoj za ulazak u NATO.

U prvotnom prijedlogu rezolucije nije bio spomenut summit NATO-a u Istanbulu, ali je nakon hrvatskog lobiranja uključena i ta odredba koja daje Hrvatskoj više od politike otvorenih vrata uspostavljajući određenije rokove za pristupanje NATO-u.

Pročitajte više