Američki sudac proglasio nezakonitim suđenje za terorizam

AMERIČKI savezni sudac zaustavio je vojno suđenje osobnom vozaču Osame bin Ladena proglasivši ga nezakonitim čime je zadao udarac planovima administracije predsjednika Busha da teroristima sudi na vojnim sudovima.

Sudac James Robertson iz Washingtona zaustavio je u ponedjeljak predsudske postupke za Salima Ahmeda Hamdana (34) iz Jemena nakon što su njegovi odvjetnici uložili sudu podnesak stavljajući u pitanje njegov status neprijateljskog borca.

Sudac je presudio da se sudski postupak ne može nastaviti dok se ne donese odluka je li Hamdan ratni zarobljenik prema Ženevskim konvencijama i dok se ne izmijene propisi tako da su mu dostupni dokazi protiv njega i da bude nazočan u svim sudskim postupcima.

Presuda je odmah suspendirala sudski postupak pred vojnim sudom u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Ti vojni sudovi, koji se službeno zovu vojna povjerenstva, obnovljena su ustanova iz Drugoga svjetskog rata predviđena za suđenja osumnjičenim teroristima, ali ih organizacije za ljudska prava smatraju nepravednim prema optuženima.

Hamdan, optužen za zavjeru da bi se počinili ratni zločini, ubojstva i terorizam, tvrdi da nikad nije podržavao terorizam.

On je trebao biti prvi zatočenik iz Guantanamo Bay kojem bi se sudilo pred vojnim povjerenstvom.

Skupine za građanska prava su protiv vojnih povjerenstava jer ih čine vojni časnici od kojih mnogi nemaju pravosudnog iskustva i zato što su optuženi isključeni s rasprava na kojima se protiv njih iznose povjerljivi dokazi.

Sudac Robertson je odbacio tvrdnju američke vlade da Hamdan i drugi zatočenici nisu ratni zarobljenici nego neprijateljski borci, kategorija koja osigurava manje pravne zaštite po Ženevskim konvencijama.

Hamdan je pred revizijskim vojnim sudom prošlog mjeseca proglašen za neprijateljskog borca.

Sudac Robertson je presudio da ukoliko kompetentan sud ne odredi da optuženi Hamdan nema prava na zaštitu koja pripada ratnim zarobljenicima po Ženevskoj konvenciji njemu ne može suditi vojno povjerenstvo nego samo ratni sud prema sustavu američkog vojnog pravosuđa.

Ukoliko bi zatočenici u Guantanamu imali status ratnih zarobljenika s pravom da im se sudi pred ratnim sudovima imali bi na raspolaganju drukčije standarde u dokaznom postupku i mogli bi se žaliti Vrhovnom sudu.

Američko ministarstvo pravosuđa kritiziralo je presudu i reklo da će se na nju odmah žaliti argumentirajući da se Ženevske konvencije ne odnose na članove al Qaide i s njom povezane osobe.

Glasnogovornik ministarstva Mark Corallo rekao je u priopćenju da sudac dodjeljivanjem zaštićenog pravnog statusa pripadnicima al Qaide stavlja u isti pravni položaj terorizam i legitimne metode ratovanja.

SAD u Guantanamo Bay drži oko 550 zatočenika uhvaćenih tijekom napada na Afganistan 2001. i drugim operacijama borbe protiv terorizma dajući im status neprijateljskih boraca koji nemaju pravo na zaštitu uobičajenu za ratne zarobljenike.

Sučeva odluka o slučaju Hamdan vrijedi i za druge zatočenike u Guantanamo Bay.

Pročitajte više