Analitičar: U Nizozemskoj se uopće nije dogodio tako snažan zaokret kao što se govori

Screenshot: HTV/HRT

Profesor europskih studija Igor Vidačak i profesor međunarodnih odnosa Goran Bandov su u emisiji U mreži Prvog komentirali porast euroskepticizma i odmak od Bruxellesa. Ova tema je postala vrlo aktualna nakon parlamentarnih izbora u Slovačkoj i Nizozemskoj. 

"Jačanje europskog skepticizma zabilježeno je i prije zadnjih izbora, ali kad se vidi kako je EP funkcionirao zadnjih pet godina, očito je da euroskeptične stranke nisu našle zajedničku platformu za konkretno djelovanje i nisu puno toga napravile. Ono od čega se strahovalo nije se realiziralo u politikama na europskom nivou", kazao je Vidačak.

Predviđa kako postoji mogućnost da se i na nacionalnoj razini ponovi isti scenarij, odnosno da se stajališta iznesena tijekom nacionalnih predizbornih kampanja ne preliju u konkretne promjene u europskim politikama. Tvrdi kako izgleda da postoje dva diskursa.

"Političari trebaju imati viziju, pogotovo ako žele voditi zemlju"

Istaknuo je kako se to može vidjeti i u Vijeću, gdje se odluke donose konsenzusom većine lidera, uz male iznimke kod najosjetljivijih pitanja vezanih za pojedine članice. Podsjetio je da se u Vijeću glasa tzv. dvostrukom većinom, prema kojoj za blokadu konkretnih odluka treba imati najveće države članice.

Bandov smatra da će uvijek biti euroskeptičnih stranaka ako postoje njihovi potencijalni birači, jer stranke upravo na temelju birača donose svoje programe. Podsjetio je kako je AfD u Njemačkoj 2013. svoju kampanju temeljio na protivljenju euru misleći da postoji biračka baza za to, ali je doživio potpuni poraz. 

Ukazao je na to da su 2015. fokus prebacili na migrante i tako politički profitirali. "To nije dobro, političari trebaju imati viziju, posebno oni koji žele voditi države", uvjeren je. Ipak, vjeruje da zaokret u Nizozemskoj nije toliko snažan kao što govore pojedini politički analitičari.

Objasnio je da Wilders želi nešto drukčiju Nizozemsku, sa slabijom državom, manjim porezima i osnaženim građanima. Također je naglasio da Wilders, čak i ako postane premijer, neće moći samostalno upravljati. Trebat će mu partneri koji nisu euroskeptični. 

"Ogromne su razlike između Orbana i Wildersa"

"Međutim, ovo što se sad u Nizozemskoj događa mora biti upozorenje svim političarima u EU da postoji dio biračkog tijela koji smatra da je zanemaren i da neke stvari u njihovom društvu treba mijenjati. To je u Nizozemskoj otišlo desno", poručio je. 

Naveo je da, s druge strane, u Njemačkoj postoji primjer Sahre Wagenknecht, vatrene zastupnice krajnje ljevičarske stranke Die Linke (Ljevica), koja je objavila da pokreće novu političku stranku, nazvanu po sebi. Ta bi stranka mogla uzeti puno glasova AfD-u. 

Bandov ne misli da su usporedbe Orbana i Wildersa pretjerano točne. "Ogromne su razlike. Krenimo od momenta novaca - Mađarska prima novce od EU, a Nizozemska ih daje. Wilders ih više ne želi davati. To su velike razlike. Obojica, s druge strane, nisu sklona otvaranju migracijama. Ako i dođe do partnerstva Orbana i Wildersa, vrlo je upitno da će ono opstati", rekao je. 

Složio se s Vidačkom da će migracije biti ključne teme izbora. Upozorio je kako se struktura migracija potpuno razlikuje od zemlje do zemlje, kao i odnosi građana prema tim migracijama. 

Pročitajte više