Pitali smo vojnog analitičara: Hoće li sutra zaista početi rat SAD-a i Sjeverne Koreje?

Foto: Getty Images

OČI svijeta uprte su u Sjevernu Koreju dan uoči 105. godišnjice rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim Il-sunga, što je u ovoj totalitarnoj državi nacionalni praznik po imenu "Dan Sunca".

>> Ovo su deset ključnih datuma sjevernokorejskog nuklearnog programa


>> Je li svijet na pragu velikog rata?

>> Kina upozorava: Rat bi mogao početi svakog trenutka

Režim Kim Il-Sungovog unuka Kim Jong-una obećao je "nemilosrdan odgovor" na svaku američku provokaciju u izjavi koju je objavila  KCNA, službena novinska agencija Sjeverne Koreje. A kao provokaciju očito shvaća približavanje borbene skupine američke ratne mornarice predvođene nosačem aviona USS Karl Vinson u pratnji krstarice, dvaju razarača i podmornica.


Trump zaprijetio da će se "pobrinuti" za problem sa Sjevernom Korejom

U skladu s ovim razmještajem snaga, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa već je u više navrata najavila mogućnost vojne akcije protiv Pjongjanga. Sam Trump je na Twitteru objavio da je Sjeverna Koreja problem za koji će se "Amerika pobrinuti" i to "sa ili bez pomoći Kine". Pod problemom se prvenstveno misli pokušaje Sjevenr Koreje da razvije nuklearne balističke projektile kojima bi mogla pogoditi SAD.

Njegov državni tajnik Rex Tillerson također je najavio moguću vojnu akciju. "Predsjednik Xi očito razumije, a mislim da se i slaže, da se situacija intenzivirala i dosegla određeni nivo prijetnje te da se akcija mora poduzeti", rekao je nakon sastanka Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kina poziva na razgovor

S druge strane, Kina, koja je navodno poslala novih 150 tisuća vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom, pokušava smiriti tenzije i apelira na "razgovor kao jedino rješenje", jer u vojnom sukobu "neće biti pobjednika".

S obzirom da i Washington i Pjongjang spominju mogućnost preventivnog udara protiv druge strane te da je Pjongjang već spreman za izvođenje novog nuklearnog pokusa koji bi mogli izvršiti upravo sutra, prigodom svog nacionalno praznika, razgovarali smo s vojnim analitičarem i urednikom portala Obris - obrana i sigurnost, Igorom Tabakom.

"Spekulacije o mogućem sukobu između SAD-a i Sjeverne Koreje su izrazito pojednostavljeno gledanje", smatra Tabak.

Sukob gotovo nemoguć zbog opasnosti od odmazde protiv Južne Koreje

"Sjeverna Koreja redovito koristi sve godišnjice i blagdane za ovakve demonstracije moći, takve su aktivnosti s jedne strane usmjerene unutarnje, prema vlastitim građanima, a s druge strane i prema vani, šaljući poruku širokom krugu međunarodnih igrača. Ovo nije ni izbliza prvi sjevernokorejski nuklearni pokus i već danima je vidljivo da se tu nešto sprema, a bilo je i konkretnih najava same Sjeverne Koreje u tom načelnom smjeru. Pri tome međunarodna zajednica, i to ne samo SAD, nego čitav niz zemalja, imaju veliki problem s takvim ponašanjem Sjeverne Koreje - i Južna Koreja, Japan, Kina, pa i Rusija", obrazlaže Tabak.

 
"Pa ipak, vjerojatnost da takav nekakav incident ili provokacija preraste u ikakvo veće ratno sukobljavanje je iznimno mala, sa ili bez Donalda Trumpa na čelu SAD-a. Naime, vojno gledano, prilično zastarjela i slabo financirana sjevernokorejska vojska iznimno je dobro utvrđena nedaleko Seoula. U trenutku započinjanja nekakvog sukoba bilo bi iznimno teško, ako ne i nemoguće izbjeći ogromna uništavanja i ljudske žrtve u Seoulu. Upravo zato se sa Sjevernom Korejom većinom računa na sankcije i razne druge mjere koje bi taj usamljeni režim zapravo probale potresti iznutra, dok vojne mjere tu definitivno ostaju daleko u pozadini. Gotovo je nemoguće da bi SAD izvele napad na Sjevernu Koreju, jer svako korištenje oružja, i slabijeg a kamoli nuklearnog, imalo bi direktne posljedice na Južnu Koreju", ističe Tabak.

Američka udarna grupa nije dovoljna za vojnu akciju

"Američki nosač aviona s pratećom grupom ni izbliza ne bi bila dovoljna snaga za napad. Kinesko pojačanje uz granicu poruka je i SAD-u i Sjevernoj Koreji. Neprekidne napetosti oko Sjeverne Koreje vjerojatno ni Kini nisu po volji, iako ih vjerojatno još više plaši mogući kaos u slučaju pada sjevernokorejskog režima, što bi vjerojatno bilo praćeno velikim brojem izbjeglica, dubokim gospodarskim i političkim prevratima. Sjeverna Koreja je uz svu svoju čvrstu retoriku, prijetnje i ucjene, jedna vrlo nestabilna tvorevina koja često ovisi o o elementarnoj pomoći u prehranjivanju svog stanovništva, i dok njeno gospodarstvo uvelike ovisi o odnosima s Kinom, to neprekidno zveckanje oružjem nikome ne odgovara", navodi Tabak.

"Ako i dođe do nuklearnog testiranja, vjerojatno će biti govora o novim sankcijama i o novom postavljanju protuzračnih i proturaketnih sustava u Južnoj Koreji i drugim susjedima koje ugrožava razvoj raketnog i nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, ali bilo kakav neposredni ulazak u ratno stanje ili širenje kruga posjednika nuklearnog oružja u toj regiji možda nije nemoguće, ali je definitivno mrsko i Kini i mnogima drugima", zaključuje Tabak.
 

Pročitajte više