Analitičar o smjeni Kolindinog savjetnika: Ne može se to raditi preko SOA-e

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NAČIN na koji je smijenjen predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić izazvao je brojne reakcije. 

Radeljić tvrdi kako mu je odluku o smjeni priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e, pri čemu mu se i prijetilo.

"Odluku o mom razrješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik.

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli", napisao je u pismu Radeljić. 

Kolinda odbacuje optužbe

Iz oporbe najavljuju izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a Ured predsjednice Radeljićeve optužbe odlučno opovrgava

"Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku. U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu", stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Kome vjerovati?

Na pitanje kome vjerovati u ovoj priči politički analitičar Ivica Relković rekao je da u ovakvim situacijama ne treba niti polaziti od pozicije vjerovanja nego ovo treba istražiti. 

"Ovo nisu pozicije u kojima treba procjenjivati tko je što do jučer radio da bi mogli vjerovati jer ove dvije osobe do jučer su bile predsjednica i njegova desna ruka, prvi savjetnik koji je s njom sve kreirao. Mi tu ne možemo ići u vjerovanje. Tu zaista moramo čuti što se ovdje dogodilo. Stvari nisu nimalo jednostavne i lagane i ne da ih se niti dedramatizirati, kako je netko isto tako danas poželio. Mi imamo ovdje sigurno dvije dimenzije - političku jer je predsjednica u rekonstrukciji svog Ureda, što je njezino pravo, gledajući prema drugom mandatu vjerojatno imala taj cilj, međutim način na koji se dogodio, ako se tako dogodio, jer govorimo da nikome ne trebamo vjerovati nego istražiti, nije nimalo uobičajen. Ne može se preko SOA-e tako nešto raditi, ponavljam, ako se radilo. 

Iznimno je bitno da optužbe nisu izrekli ljudi iz druge ruke. Saborski odbor za unutarnju politiku i sigurnost je prvo tijelo koje nikoga ne treba čekati, koji je već trebao zasjedati da šef SOA-e, šef kabineta, Mate Radeljić i možda netko drugi kažu što imaju na ovo reći. To je za uvod za političku dimenziju. Iz onoga što se otkrije ima li ili nema ovih stvari koje su izrečene od strane Radeljića možemo očekivati druge korake", kaže Relković za HRT.

Na pitanje bi li se Mate Radeljić toliko kompromitirao da ne govori istinu u ovom trenutku te kako gleda na ovu situaciju komunikacijska stručnjakinja Smiljana Leinert Novosel rekla je kako je ovo jedna vrlo neugodna priča koja se u medijima analizirajući samo potencira, a mi neke ključne elemente očito ne znamo. 

"Međutim, ono što se jasno vidi je da kada vi nekom svom bliskom suradniku kanite otkazati onda u najmanju ruku to pretpostavlja zajednički susret, razgovor, analizu i nekako dogovorno razilaženje. Ovako se uvijek baca sjena da je riječ o nečemu što nadilazi naše mogućnosti komunikacijske analize, da se radi o tome da je to bio unaprijed smišljen čin koji zapravo baca svjetlo na to da predsjednica vjerojatno i nije bila previše samostalna možda u odabiru suradnika. 

Sada se ovako nešto puno prije može zaključiti nego li prethodnih mjeseci ili godina. U svakom slučaju tko je kakav u komunikaciji, kakve su mu namjere, upravo se najbolje može vidjeti iz trenutka kada s nekime raskidate odnos. Ovdje nije dobro ići na nikakve potpise dokumenata koji zapravo pretpostavljaju izostanak bilo kakve komunikacije uživo. Mislim da svaki suradnik zavrjeđuje razgovor i analizu onoga što je bilo ili nije bilo dobro. Ovo nije dobro komunikacijski riješeno, to odašilje krivu sliku i u velikoj će mjeri poljuljati ionako nisko povjerenje pojedinca u institucije", smatra Leinert Novosel.

Pročitajte više