Ankara: rezultati glasovanja u Iraku neuravnoteženi

Turska ocjenjuje da rezultati izbora u Iraku ne odražavaju različite etničke i vjerske skupine u zemlji i zahtijeva mjere za uravnoteženje.

"Slab odaziv nekih skupina na izborima, činjenica da u nekim pokrajinama nije gotovo uopće bilo glasova te da su manipulacije u nekim područjima, posebice u Kirkuku, dovele do neuravnoteženih rezultata, problemi su koji se moraju ozbiljno razmotriti", objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

To dovodi do nepravedne zastupljenosti različitih etničkih i vjerskih skupina u iračkom parlamentu, koji će napisati Ustav, dodaje tursko ministarstvo.

"Apsolutno je bitno za sigurnost političkog procesa u Iraku da kompenzira nepravednu zastupljenost upravnog tijela u zemlji", kaže se dalje u priopćenju.

Turska je nezadovoljna jer su na sjeveru Iraka većinu dobile dvije glavne kurdske stranke, koje su zauzele drugo mjesto iza šijita, a trebale bi dobiti 75 od 275 mjesta u parlamentu. Ankara smatra da će turkmensko stanovništvo biti nedovoljno zastupljeno u iračkom parlamentu.

(Hina) xbnš ysb

Pročitajte više