Annan izrazio vjeru u mir na području afričkih Velikih jezera

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u petak je čelnike afričkih zemalja s resursima bogatog, ali nestabilnog područja Velikih jezera pozvao na provedbu mirovnog plana koji bi mogao označiti početak "nove ere" za milijune Afrikanaca.

Glavni tajnik to je rekao u govoru na početku dvodnevne konferencije koja se održava pod okriljem UN u cilju potvrđivanja nacrta mirovnog plana za trusno područje Ruande, BurUndja i Demokratske Republike Konga.

"Na kocki je ništa manje nego nova era za milijune mukaraca, žena i djece, koji su dosad prošli mnogo toga, shranili previše rođaka i koji od nas očekuju da ne pokleknemo prije ostvarenja ovog cilja", rekao je Annan pred predsjednicima 13 afričkih država.

Prema nacrtu sporazuma koji su u četvrtak odobrili ministri vanjskih poslova zemalja regije, i koji bi trebao biti usvojen na summitu u tanzanijskom Dar Es Salamu, vođe zemalja oko Velikih jezera obvezali bi se na veću prekograničnu suradnju i međusobnu izgradnju povjerenja.

Sporazum predviđa i mjere za razoružanje paravojnih skupina i izgradnju sigurnosnih struktura, što bi bio prvi korak prema završetku desetljetnog nasilja u tom području tijekom kojeg je zbog rata, genocida, gladi i bolesti uzrokovanih kaotičnim stanjem poginulo 3 milijuna ljudi.

Pročitajte više