Annan poziva na prekid vatre između Libanona i Izraela

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan odlučno je rekao da sukobi između Izraela i Libanona hitno moraju prestati.

Optužio je Hezbollah za posljednje eskalacije nasilja, ali i Izrael za pretjeranu upotrebu sile.

"U nedostatku primirja, imperativ je osigurati sigurne puteve prolaska pomoći u Libanon. Bombardiranje onemogućava svaki pokušaj pomoći civilima." - rekao je Annan.

Annan poziva na prekid vatre slijedeći primjer Europske unije koja je za pomoć libanonskim civilima već izdvojila 10 milijuna eura.

"Izrael nije u sukobu s libanonskom vladom ili stanovnicima te poduzima ekstremne mjere da im ne naudi. Ipak, u njihovim je brojnim napadima ubijeno mnogo civila i vojnika te unišen dobar dio infrastrukture." - kazao je Annan.

"Hezbollahovi su napadi vrijedni žaljenja i Izrael se ima pravo braniti, ali pretjerana upotreba sile treba se izbjeći." - rekao je glavni tajnik.

Tisuće stranaca nastavljaju s evakuacijom i bježe iz zemlje uz pomoć njihovih vlada. Organizacije za pružanje pomoći izrazile su zabrinutost za one koji su ostali.

Ranije je koordinator UN-a za hitnu pomoć Jan Egeland rekao da je ranjenima nemoguće pomoći jer su izraelski zračni napadi presjekli ceste.

Bez primirja koje će organizacijama za pomoć osigurati djelovanje, svi će pokušaji završiti katastrofom.

U četvrtak se trebaju održati i sastanci glavnog tajnika UN-a, američke državne tajnice Condoleezze Rice te Javiera Solane.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso rekao je da će pomoć EU-a ići onima kojima je to najpotrebnije kako bi "izrazili solidarnost s civilima koji pate u ovom strašnom sukobu".

U međuvremenu, dok svjetski dužnosnici raspravljaju o primirju i pružanju pomoći, sukobi Izraela i Hezbollaha nimalo se ne smanjuju, a civili nastavljaju stradavati.

V.Š.

Pročitajte više