Anto Baković: U Hrvatskoj manjak neudanih djevojaka

PREDSJEDNIK Hrvatskog populacijskog pokreta (HPP) don Anto Baković upozorio je danas da u Hrvatskoj postoji manjak od gotovo 103 tisuće neudatih žena u dobi od 25 do 49 godina života u odnosu na broj neoženjenih muškaraca iste životne dobi.

Baković je na konferenciji za novinare izvijestio da je do toga došla istraživačka skupina HPP-a na temelju podataka iz posljednjeg popisa stanovništva Državnog zavoda za statistiku i kontakata s pojedinim općinama radi njihove provjere. U niti jednoj općini, od njih 540, ne postoji "višak" neudatih djevojaka u odnosu na neoženjene muškarce iste dobi, rekao je Baković ističući da hrvatsku javnost s tim podacima dosada još nisu upoznali ni demografi ni političari, a ni crkveni ljudi koji se bave obiteljskom problematikom.

Naveo je da je najveći nesrazmjer u općini Breznica u Varaždinskoj županiji u kojoj na jednu neudatu djevojku dolazi 9,36 neoženjenih muškaraca. Jedino u općinama Civljane u Šibensko-kninskoj županji i Bol na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji jednak broj takvih muškaraca i žena u dobi od 25 do 49 godina.

Prije šest godina "manjak" je iznosio 28 tisuća, a danas gotovo 103 tisuće neudatih ženskih osoba te dobi, ističe Baković.

U takvoj situaciji gotovo 103 tisuće mladića onemogućeno je zasnovati obitelj, koja u prosjeku ima dvoje djece, što ukupno znači gotovo pola milijuna stanovnika manje, tvrdi Baković. Zabrinjavajućim smatra što se tim problemom nisu ozbiljnije pozabavili Vlada, Sabor, Ministarstvo obitelji, Crkva i mediji.

Budući je Hrvatska imala Domovinski rat bilo je za očekivati višak djevojaka nad mladićima, no trend je obrnut, rekao je Baković. Ustvrdio je kako su očito tome pridonijeli "trgovci bijelim robljem tj. brojne agencije za zapošljavanje hrvatskih djevojaka u inozemstvu".

Moguće rješenje problema vidi u djelomičnom povratku hrvatskih djevojaka iz inozemstva ili useljevanje u Hrvatsku "viška" neudatih djevojaka iz inozemstva posebice Ukrajine.

Pročitajte više