AOL Time Warner 100 milijardi gubitka

NAJVEĆA svjetska medijska tvrtka AOL Time Warner Inc. objavila je u srijedu gubitak vrijednosti za prošlu godinu od gotovo 100 milijardi dolara, što je najveći gubitak u američkoj poslovnoj povijesti, a potpredsjednik tvrtke kablovski mogul Ted Turner najavio je ostavku.
Tvrtka je u srijedu objavila gubitak od 45,5 milijardi dolara za posljednju četvrtinu godine.

Ogromni dragovoljni otpis vrijednosti u srijedu dolazi povrh umanjene vrijednosti od 54 milijarde dolara u prvoj četvrtini godine kao izraz pada burzovne vrijednosti tvrtke.

Ukupno je AOL Time Warner za cijelu 2002. izgubio 98,7 milijardi dolara, ili 22,15 dolara po dionici, uz prihod od 41,1 milijardu dolara. U 2001. tvrtka je izgubila 4,9 milijardi dolara vrijednosti, ili 1,11 dolara po dionici, na prihod od 38,5 milijardi dolara.

Dvije godine nakon spajanja AOL-a i Time Warnera vrijednog 106 milijardi dolara koje se smatralo vrhuncem poslovnog buma Interneta, postavlja se pitanje smisla tog poteza, a tvrtka se bori da napravi obrat.

Uspješni dio tvrtke sa sjedištem u New Yorku su mediji Time Warnera koji uključuju CNN, Warner music, magazine Time i People te proizvođača filmova Warner Bros. koji se može pohvaliti i takvim uspjesima poput ´Harryja Pottera´ i ´Gospodara prstenova´.

Slabu kariku predstavljaju AOL-ovi online poslovi.

Tvrtka prodaje pojedine svoje dijelove kako bi smanjila dugove koje očekuje svesti na 20 milijardi dolara krajem 2004.

Turner, pionir kablovske televizije i osnivač CNN-a, će u svibnju otići sa svog sadašnjeg mjesta. Već odavno se govori kako nije bio zadovoljan svojom ulogom nakon spajanja Time Warnera i AOL-a, ali u pismu Turner navodi kao razlog želju da više vremena posveti svojim filantropskim djelatnostima. On će ostati u Upravnom odboru tvrtke.

Njegova odluka je jedna u nizu u procesu reorganizacije najveće svjetske medijske tvrtke koja je nastala 2001. spajanjem internet tvrtke America online i Time Warnera koji se bavi informiranjem i zabavom. Turnerova ostavka uslijedila je nakon ranije ostavke predsjednika AOL Time Warnera, Stevea Casea, suutemeljitelja AOL-a.

Turner je svoju kablovsku mrežu, uključujući CNN, prodao 1996. Time Warneru i postao potpredsjednik tvrtke, a to mjesto je zadržao i nakon spajanja AOL-a i Time Warnera.

Turner i Case su bili najveći zagovornici spajanja dviju tvrtki.

AOL Time Warner je od osnivanja na vrhuncu vrijednosti dionica internet-tvrtki doživjela ogroman pad svoje tržišne vrijednosti.

Gubitak od 45,5 milijardi dolara odražava smanjenu vrijednost uglavnom America onlinea.

Turner je poznat kao filantrop i borac za zaštitu okoliša. On je 1997. obećao milijardu dolara za zakladu koja će financijski podupirati Ujedinjene Narode. Najveći je privatni zemljoposjednik u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte više