Astronomi upozoravaju: Potreban oprez u promatranju tranzita Venere preko Sunca

BRITANSKI su astronomi upozorili javnost, koja će u utorak promatrati tranzit Venere preko Sunca, da to ne čine golim okom jer bi taj rijedak fenomen mogao izazvati sljepoću.

Za razliku od pomrčine Sunca koja traje par minuta, tranzit Venere preko Sunca, fenomen koji se zadnji puta mogao vidjeti prije 122 godine, trajat će šest sati.

I hrvatski su astronomi u svojem priopćenju od nedjelje objavili isto upozorenje. "Ni u kom slučaju tranzit se ne smije promatrati golim okom i bez korištenja specijalizirane opreme i posebnih filtera namijenjenih isključivo promatranju Sunca, postavljenih ispred objektiva uređaja, jer može doći do ozbiljnih oštećenja vida", ističe se u tom priopćenju.

Fenomen će se s teritorija Hrvatske moći vidjeti u utorak od 7,20 do 13,32 sata. Taj dio Venerinog puta oko Sunca nije vidio niti jedan živući stanovnik Zemlje, jer se zadnji put mogao vidjeti 6. prosinca 1882.

Venerin tranzit vidi se tek otprilike svakih 120 godina zato što Venerina putanja oko Sunca nije paralelna Zemljinoj. Fenomen osobito zanimljivim čini to što u se tim velikim intervalima javlja dvaput, u razmaku od osam godina, tako da će se vidjeti sad i 2012. godine (6. lipnja), no tada neće u potpunosti biti vidljiv iz Hrvatske. Sada će se Venerin tranzit vidjeti iz Europe, Afrike, Azije i istočnih dijelova Amerika, a s područja Hrvastke, odnosno Europe, dobro će se vidjeti tek za 113 godina.

Brojna astronomska društva širom Hrvatske će organizirati promatranje tranzita. Središnje lokacije za promatranje tranzita u Zagrebu su Tehnički muzej u Savskoj cesti 18, te livada iza zgrade Fizičkog odsjeka PMF-a na Bijeničkoj cesti 32 od 7,15 do 13,30 sati. Uz promatranje građani će tijekom tranzita u Tehničkom muzeju moći slušati i i predavanja s prigodnom tematikom, a ulaz je slobodan. Venerin tranzit moći će se promatrati i iz Ciste Velike, Čakovca, Dubrovnika, Imotskog, Kaštela, Malog Lošinja, Pitomače, Splita, Trogira, Valpova, Varaždina, Vidulina, Virovitice i Vrgorca.

Pročitajte više