KORONAVIRUS U SVIJETU

Australci najavljuju pritisak na EU zbog cjepiva, traže pomoć drugih zemalja

Ilustracija: EPA

AUSTRALIJA se želi udružiti s ostalim zemljama kako bi se izvršio pritisak na Europsku uniju da isporuči planirane doze cjepiva protiv koronavirusa, piše australski ABC.

Europska unija prošli je tjedan blokirala slanje 250.000 doza cjepiva AstraZenece iz Italije u Australiju. Unija je tada prvi put posegnula za novom odredbom o zabrani izvoza cjepiva.

Australski ministar: Surađivat ćemo s drugim zemljama

Australski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da ta odluka predstavlja protekcionizam te izrazio zabrinutost da bi EU i ubuduće mogla obustaviti isporuke. Najavio je suradnju s Kanadom, Japanom, Norveškom i Novim Zelandom kako bi primorali EU da se predomisli.

"Što više budemo izvršavali kolektivni pritisak na njih, više će shvaćati da je to što čine pogrešno", naglasio je Tehan. On je o tom problemu do sada razgovarao s Europskom komisijom i glavnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije (WTO), Nigerijkom Ngozi Okonjom-Iwealom. Ključnu ulogu u lobiranju mogla bi odigrati takozvana Ottawska grupa, skupina partnera WTO-a koju predvodi Kanada i kojoj pripada EU.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer neki dan je kazao kako je "ta mjera usmjerena prema kompaniji koja je tražila dozvolu za izvoz cjepiva, ne prema Australiji".

"Kao što smo i dokazali do sada, svaka kompanija koja ispunjava svoje ugovorne obveze prema EU dobiva i dozvolu za izvoz svojih proizvoda", objasnio je Mamer, naglasivši pritom da su čak 92 države izuzete od moguće zabrane izvoza jer su dio inicijative Covax, a da je EU do sada odobrila izvoz velikih količina cjepiva u druge zemlje - od Argentine, Čilea i Kanade preko Japana do Južne Koreje.

Europska komisija: Izvoz cjepiva nije zabranjen zbog Australije, nego zbog AstraZenece

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, telefonski je razgovarao s australskim ministrom trgovine Tehanom te mu objasnio kako cilj zabrane izvoza cjepiva AstraZenece nije usmjeren protiv Australije, već protiv britansko-švedske farmaceutske kompanije.

Za razliku od ostalih proizvođača cjepiva, Pfizer/BioNTecha i Moderne, AstraZeneca još uvijek nije dostavila ugovorene količine cjepiva Europskoj uniji. Međutim, Komisija nije ponudila jasne odgovore na pitanja zašto se zabranjuje izvoz cjepiva u trenutku kada još neke države EU nisu iskoristile doze koje su im do sada dane na raspolaganje.

Za sada nije jasno što će se dogoditi s dozama koje su namijenjene Australiji, no glasnogovornik Komisije Mamer prošli je tjedan rekao da one ostaju vlasništvo AstraZenece.

Australski premijer Scott Morrison zatražio je prošli tjedan od Bruxellesa da razmotri svoju odluku iako razumije da je EU znatno jače pogođena pandemijom od Australije.

Australija je do sada zabilježila 290.000 slučajeva zaraze i 900 smrtnih slučajeva. Osigurano je 53.8 milijuna doza cjepiva AstraZenece, od čega će se 50 milijuna proizvesti u zemlji.

Pročitajte više