Austrijanci uhvaćeni u bespravnoj gradnji na Murteru. Prijeti im do 5 godina zatvora

Screenshot: HRT

Služba kriminalističke policije dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom austrijskih državljana starosti 34 i 35 godina zbog sumnje u počinjenje protupravne gradnje, priopćila je danas šibensko-kninska policija.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičeni ove godine na području Murtera, u svojstvu vlasnika i direktora tvrtke iz Šibenika, na zemljištu izgradili stambenu građevinu bez pravomoćne građevinske dozvole 71 metar od mora, i to izvan građevinskog područja na kojem nije dozvoljena takva gradnja i koje je, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, zaštićeno obalno područje mora i kao takvo pripada području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, stoji u priopćenju.

Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, navela je policija.

Prijeti im kazna do 5 godina zatvora

"Radnici nisu zatečeni na licu mjesta. Nađen je alat, ali nitko nije zatečen ni u jednom ni u drugom ni u trećem izvidu, pa je obaviješten Odjel gospodarskog kriminaliteta. Oni su dalje preuzeli slučaj, zajedno s državnim inspektoratom", rekao je za HRT Silvijo Tomas, komunalni redar općine Tisno.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić kaže da bi se ovakve situacije mogle spriječiti.

"Ako nemate građevinsku dozvolu, ne možete platiti ni komunalni doprinos. Samim tim ste napravili porezni prekršaj. I kad dobijete kaznu od recimo 100 tisuća ili 200 tisuća eura, koju morate platiti odmah - i onda se žaliti sudu i sve ostalo - nikome ovo više ne bi padalo na pamet", istaknuo je Jelić.

Austrijskim investitorima zbog bespravne gradnje u zaštićenom području prijeti kazna od 6 mjeseci 5 godina zatvora, javlja HRT.

Pročitajte više