Banane bi uskoro mogle nestati, tvrdi znanstvenik

BANANE su mnogima omiljeno voće, ali bez znanstvene pomoći mogle bi nestati u roku od 10 godina, tvrdi francuski znanstvenik. 

Banane su sterilni mutanti inače nejestivih biljaka pa je teško stvoriti varijantu koja bi bila otporna na bolesti, a Emile Frison, znanstvenik iz Montpelliera, tvrdi da banane mogu spasiti jedino biotehnologija i genetska manipulacija.

Gotovo sve postojeće jestive sorte banana podložne su gljivičnim bolestima, a hibridi proizvedeni nakon mukotrpnih pokušaja genetskoga poboljšanja okusom su sličniji jabukama nego bananama.

Frison vjeruje da je jedini odgovor genetski inženjering, a znanstvenici su već najavili planove za izradu genetskoga nacrta banane. No, veliki proizvođači odbili su se pridružiti znanstvenicima jer se boje da potrošači neće prihvatiti genetski modificirane banane.

Mogli bismo čak i doživjeti nestanak banana koje su jeftina hrana za gladno i siromašno stanovništvo Afrike te jedan od najpopularnijih proizvoda na policama prodavaonica širom svijeta, ističe ´New Scientist´.

Pročitajte više