Batić iz Den Haaga s materijalima o Miloševićevim financijskim malverzacijama

SRPSKI ministar pravosuđa Vladan Batić izjavio je u četvrtak, na konferenciji za novinare održanoj po povratku iz Den Haaga, da je prvi put izuzetno zadovoljan suradnjom s glavnom tužiteljicem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carlom del Ponte.

ICTY će srpskim pravosudnim tijelima ustupiti dokumentaciju o financijskim malverzacijama režima Slobodana Miloševića, najavio je Batić.

Del Ponte je kazala da je u tim zlouporabama sudjelovala i čelnica stranke Jugoslavenska levica Mirjana Marković. Riječ je o supruzi bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kojemu ICTY aktualno sudi za zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Prodaja srpskog Telekoma talijanskoj tvrtki središnja je tema u financijskim malverzacijama Miloševićeva režima, no bilo je i drugih financijskih pronevjera, kazao je Batić.

Haaški tribunal raspolaže s 50.000 strana dokumenata, bankarskih računa i drugih financijskih izvješća "koji potvrduju da je bivši režim u Srbiji i SRJ činio neviđene financijske zlouporabe", kazao je Batić.

Pročitajte više