Bavarski premijer se ne želi miješati u granični spor Ljubljane i Zagreba

Foto: FAH

BAVARSKI premijer Horst Seehofer boravio je u četvrtak u svom prvom posjetu Ljubljani, gdje je razgovarao s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem o razvoju političkih i gospodarskih odnosa Slovenije i južne njemačke savezne države, a odgovarajući na novinarsko pitanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu rekao je da se ne želi miješati.

"Ne bih se želio miješati u konkretni spor, ali je moje osobno mišljenje da otvorena pitanja potrebno rješavati bilateralno. No, kad to nije moguće, onda je to stvar suda ili arbitraže", kazao je Seehofer, dodavši da u pravnoj državi odluke sudova treba poštovati, te da kao bavarski premijer to i sam radi, čak i kad mu se presude ne sviđaju.

Bavarska je pokrajina u koju Slovenija izvozi robe i usluga više nego Rusiju, Kinu i SAD zajedno, a slovenski novinari iskoristili su posjet bavarskog premijera kako bi ga pitali što misli o razrješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora o kojemu će prema najavama krajem idućeg tjedna svoju odluku donijeti arbitraža kojom predsjedava francuski sudac Gilbert Guillaume.

Hrvatske vlasti i ovih dana opetovano naglašavaju ono što tvrde i zadnje dvije godine, naime da je arbitraža za Hrvatsku nepovratno kompromitirana postupcima slovenske strane i da je se ne tiče arbitražna presuda arbitara koji s nastavili svoj rad i nakon što je Hrvatska pokrenula postupak izlaska iz arbitraže, a arbitražni sporazum otkazala. No, u Sloveniji je to ovih dana velika tema i za medije i za političare, a Ljubljana snažno lobira kako bi stekla saveznike u Europi i svijetu da Hrvatska odustane od svog stajališta.

Pročitajte više