BBC: Ubojstva Pukanića i Ivane Hodak bila su povezana s hrvatskim kriminalnim miljeom

PREDAJA ubojice Bojana Gudurića banjalučkoj policiji izazvala je interes i britanskog BBC-ja, koji je u kratkoj vijesti o njegovom pritvaranju napomenuo kako je u ruke pravde konačno pao i posljednji od krivaca za ubojstvo hrvatskog novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića.

Uz napomenu kako hrvatska policija upravo Gudurića sumnjiči da je aktivirao eksploziv koji je 23. listopada 2008. ubio Pukanića i njegovog bliskog suradnika Niku Franjića, BBC tvrdi i kako je njegovo uhićenje stiglo samo dan prije početka suđenja petorici ranije optuženih za isti zločin.

Ubojstva blisko povezana s hrvatskim kriminalnim miljeom


BBC u svojem izvještaju posebno naglašava kako je ubojstvo Pukanića i Franjića bilo tek jedan u nizu sličnih zločinačkih događaja u to vrijeme, te da su sva ubojstva, uključujući i likvidaciju kćeri uglednog zagrebačkog odvjetnika, Ivane Hodak, bila blisko povezana sa hrvatskim kriminalnim miljeom.

BBC, uz podsjećanje kako je Nacional objavio seriju tekstova o balkanskoj mafiji i organiziranim kriminalnim skupinama u regiji, uhićenje Bojana Gudurića stavlja u kontekst pokrenute borbe protiv organiziranog kriminala u Hrvatskoj, što je, kako se podsjeća, jedan pod najvažnijih uvjeta koji zemlja mora ispuniti u procesu pristupa Europskoj uniji.

Ubojstvo ključno za povlačenje konkretnih poteza Vlade u borbi s organiziranim kriminalom

To je ubojstvo, kako se tvrdi, bilo ključno za odluku tadašnje hrvatske vlade da povuče konkretne poteze i stane na kraj organiziranom kriminalu, a među spomenutim potezima bilo je i uspostavljanje specijalnih sudova koji vode sudske procese organiziranog kriminala i poseban program zaštite svjedoka.

Pročitajte više