BEČ: PUTIN OBEĆAO VRATITI ORIGINAL "DRŽAVNOG UGOVORA" IZ MOSKVE U BEČ

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je uz više od 20ak šefova država i vlada, članova kraljevskih obitelji i drugih političkih uglednika iz svijeta u subotu bio nazočan državnom pogrebu preminulog austrijskog predsjednika Thomasa Klestila u Beču, rekao je u razgovoru s novim austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom da će se zauzeti da se Austriji vrati original Državnog ugovora, kojom je ta zemlja prije gotovo 50 godina stekla potpuni suverenitet, prenose u nedjelju austrijski mediji.



Naime, austrijska Druga republika (Prva je nastala nakon propasti Austro-ugarskog carstva i nestala pripajanjem, odnosno Anschlussom Hitlerovoj Njemačkoj) stvorena je 1945, godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, ulaskom savezničkih okupacijskih snaga u Beč. Zemljom sljedećih deset godina upravlja savezničko povjerenstvo, a suverenitet je Austrijancima vraćen Državnim ugovorom potpisanim 15. svibnja 1955. godine. Original ugovora čuva se u državnom arhivu u Moskvi.

Sljedeće godine u Austriji će se održati prigodna svečanost u povodu 50. obljetnice potpisivanja Državnog ugovora i Austrijanci žele da im Ruse vrate originalni dokument.

Inače, austrijski mediji ocijenjuju u nedjelju da je dan pogreba Thomasa Klestila bio i dan bilateralnih susreta na vrhu šefova država i vlada. Naime, nakon državnog pogreba u subotu je novi austrijski predsjednik Heinz Fischer primio visoke uglednike iz svijeta u Hofburgu.

Među ostalim, u medijima se navodi i da su Francusku na pogrebu zastupala dvojica nižih političara (državni tajnik i senator) jer se šef države Jacques Chirac našao uvrijeđen izjavom predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Kohla koji je ranije rekao da je Francuska kriva što aktualni kancelar Wolfgang Schuessel nije naslijedio Romana Prodija na mjestu predsjednika Europske komisije.

"Francuzi dugo pamte. Ali i mi također", zaključio je urednik Kurt Seinitz u austrijskom dnevnom listu "Kronen Zeitung" u izdanju od nedjelje.

(Hina) xspđ ydj

Pročitajte više