Beč: Uručena Herderova nagrada Krešimiru Nemecu

Na bečkom Sveučilištu uručena je u petak ovogodišnja Herderova nagrada povjesničaru književnosti Krešimiru Nemecu, jednom od sedmorice ovogodišnjih dobitnika tog prestižnog priznanja koje se dodjeljuje za postignuća u znanosti, književnosti i umjetnosti u zemljama srednje i istočne Europe.

Herderovu nagradu, jedno od najuglednijih europskih priznanja za znanstveni i umjetnički rad, tradicionalno dodjeljuje Sveučilište u Beču na poticaj i uz potporu njemačke Zaklade Alfreda Toepfera iz Hamburga. Ona je namijenjena uglednicima koji njeguju i promiču kulturne odnose između srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja te pridonose očuvanju europske kulturne baštine u skladu s "miroljubivim sporazumijevanjem među narodima", rečeno je u petak na prigodnoj svečanosti u Beču.

Ova je svečanost u međuvremenu postala "svečanost unutar Europske unije", rekao je prigodom dodjele priznanja rektor bečkog Sveučilišta Georg Winckler, naglasivši da su samo dva dobitnika ovogodišnje Herderove nagrade iz zemalja nečlanica EU Hrvatske i Rumunjske. On je izrazio nadu da će i one za nekoliko godina postati punopravne članice europske obitelji država. "Herderova nagrada je u prošlosti pridonosila gradnji mostova u razjedinjenoj Europi" zaključio je Winckler.

Redoviti profesor novije hrvatske književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Krešimir Nemec (1953.) izjavio je da je to veliko priznanje za njegov rad i područje s kojim se bavi, ali i priznanje Hrvatskoj za napore koje čini na različitim područjima u boljem razumijevanju na ovim našim prostorima. To je i Herderova misao, jer je posebno favorizirao slavenske narode i vidio u njima most povezivanja u budućnosti, rekao je profesor Nemec.

Krešimir Nemec autor je opsežnog znanstvenog i stručnog opusa kojemu je kruna trosvešćana "Povijest hrvatskog romana". Napisao je i monografiju o Vladanu Desnici, a na njemačkom je objavio iscrpan pregled hrvatskog romana 80-ih godina "Der kroatische Roman der achtziger Jahre". Književno-povijesna znanja pokazao je kao jedan od urednika "Leksikona hrvatskih pisaca" te kao stručni suradnik "Leksikona svjetske književnosti".

Dobitnici Herderove nagrade 2005., dodijeljene inače 42. puta, su iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Litve, Rumunjske i Slovenije. Među herderovcima je i niz klasika hrvatske književnosti i književne znanosti: od Miroslava Krleže, Ive Frangeša, Zdenka Škreba, Mirka Kovača, Viktora Žmegača, Maje Bošković-Stulli do Nedjeljka Fabria.

(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više