Begović: Program zbrinjavanja viška zaposlenih u "Borovu" do 28. ožujka

PREDSTOJNIK Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović najavio je danas da će program zbrinjavanja viška zaposlenih u "Borovu" biti gotov do 28. ožujka.

Od 22.000 radnika, koliko je bilo zaposleno u "Borovu" prije rata, danas u toj tvrtki još radi 1.300 osoba, dok ih je 1.746 proglašeno tehnološkim viškom.

Predstavnici "Borova", Hrvatskog fonda za privatizaciju, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva rada i socijalne skrbi i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske dogovorili su danas da će program zbrinjavanja dobiti suglasnost do 28. ožujka.

Dotad će svi radnici, koji su proglašeni tehnološkim viškom, ostati u radnom odnosu, naglasio je Begović.

Radnici koji ispunjavaju uvjete otići će u mirovinu, a ostali će dobiti otpremnine koje bi im trebale pomoći pri novom zapošljavanju ili samozapošljavanju, najavio je Begović.

Dodao je da će se do 28. ožujka raditi na nacrtu nagodbe za isplatu otpremnina, a o sadržaju nacrta i načinu isplate razgovarat će se s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem.

Predsjednik Uprave "Borova" Nino Bajza rekao je da će se novac za otpremnine osigurati prodajom nekretnina koje više nisu u funkciji ili pozajmicom. Još se ne zna, dodaje Bajza, koliko bi otpremnine iznosile po godini staža.

Upitan o nacionalnoj strukturi radnika koji će biti otpušteni, Bajza je rekao da je Uprava nakon pada Vukovara pozvala sve radnike da se evidentiraju, pri čemu se javilo 8.000 zaposlenih, dok su ostali koji se nisu prijavili dobili otkaz i izgubili pravo na zbrinjavanje.

Pročitajte više