Biden nazvao Netanyahuov pristup ratu u Gazi "pogreškom"

Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ratu u Gazi je "pogreška", rekao je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za Univision, američku TV mrežu na španjolskom jeziku nudeći dodatne kritike izraelskog postupanja sa sukobom.

"Mislim da je ono što radi pogreška. Ne slažem se s njegovim pristupom," rekao je Biden za Univision.

Američki predsjednik je također, ranije nazvao izraelsko bombardiranje Gaze "neselektivnim", a njegove vojne akcije "pretjeranim".

Bijela kuća je prošli tjedan objavila da je predsjednik, u razgovoru s Netanyahuom, zaprijetio da će uvjetovati američku potporu izraelskoj ofenzivi poduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila. Taj je poziv uslijedio nakon izraelskog zračnog napada u kojem je ubijeno sedam djelatnika humanitarne skupine World Central Kitchen.

"Neka Izraelci pozovu na prekid vatre"

"Ono na što pozivam je da Izraelci samo pozovu na prekid vatre, dopuste sljedećih šest, do osam tjedana potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji idu u zemlju," rekao je Biden u intervjuu.

Izraelski vojni napad na Gazu predmet je sve veće međunarodne kritike. Na unutarnjem planu, Biden se također, suočio s višemjesečnim prosvjedima antiratnih aktivista, muslimana i arapskih Amerikanaca diljem zemlje, koji su zahtijevali trajni prekid vatre u Gazi i ograničenja američke vojne pomoći Izraelu.

U Hamasovom napad na Izrael 7. listopada ubijeno je oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. U Izraelskom vojnom napadu koji je uslijedio na Gazu kojom upravlja Hamas, ubijeno je više od 33.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravstva, dok je većina od 2.3 milijuna stanovnika raseljena.

Sjedinjene Države tradicionalno su štitile Izrael u Vijeću sigurnosti UN-a i stavile veto na tri nacrta rezolucije o ratu u Gazi.

Pročitajte više