BiH može osigurati smještaj za najviše 2000 migranata, Dodik: Nećemo primati izbjeglice

Foto: Hina

VLASTI Bosne i Hercegovine pripremaju objekte u kojima bi mogli smjestiti izbjeglice ukoliko se migrantski val preko zapadnog Balkana preusmjeri na tu zemlju, no logistički i organizacijski kapaciteti te zemlje krajnje su ograničeni pa je moguće zbrinuti najviše do dvije tisuće osoba, objavile su banjolučke "Nezavisne novine".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva obrane BiH, ovaj list navodi kako su za smještaj izbjeglica planirani objekti u vojarnama u Bugojnu, Semizovcu, Sarajevu, Banjoj Luci i Kalinoviku.

Riječ je o vojarnama koje se već godinama ne koriste, a procjena je kako bi se uz minimalnu prilagodbu postojećih zgrada u njih moglo smjestiti oko tisuću i tristo izbejglica. Njih još 500 do 700 privremeno bi utočište moglo dobiti pod šatorima.

Ministarstvo obrane odnosno vojska bi civilnim vlastima ponudile svoju logističku potporu za smještaj i skrb o izbjeglicama ukoliko bi to bilo nužno. Njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach prošlog je tjedna upozorio kako nije isključeno da ta zemlja postane dijelom nove izbjegličke rute s obzirom na sve veće restrikcije koje za njihov prolazak uvode ostale države zapadnog Balkana sljedeći mjere što ih nameće Austrija.

Od početka migrantske krize BiH se suočila tek s nekolicinom osoba koje su pokušale ući u tu zemlju u nakani da nastave put ka zapadnoj Europi. Procjena je ipak kako je moguće da dio izbjeglica koje pristignu u Srbiju pokušaju nastaviti put ka Zapadu prelazeći granicu BiH na dijelu koji gravitira ka Trebinju, na jugu, te ka Bijeljini, na sjeveru zemlje.

Dodik: Republika Srpska neće primati izbjeglice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio kako vlasti tog entiteta neće i ne žele primati izbjeglice niti će dopustiti da oni budu smješteni na teritoriju tog entiteta.

"RS nema kapaciteta servisirati migrante niti za jedan dan", kazao je Dodik komentirajući najave o mogućem prelijevanju migrantskog vala na BiH. Dodao je kako ne bi prihvatio ni novčanu potporu Europske unije za pomoć migrantima jer ta pomoć "brzo nestane, a problem ostane".

Pročitajte više