Bilateralni susreti predsjednika Mesića nakon inauguracije

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić imao u petak je više odvojenih susreta s državnicima i visokim izaslanicima stranih predsjednika koji su nazočili svečanostima u povodu početka njegovog drugog mandata, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.



Predsjednik Mesić je prvo bio domaćin na ručku na kojemu su bili svi strani uzvanici nazočni inauguraciji, a potom se odvojeno bilateralno susreo s predsjednicima Albanije Alfredom Moisiuom, Ukrajine Viktorom Juščenkom, Slovačke Ivanom Gašparovičem, Srbije Borisom Tadićem, Crne Gore Filipom Vujanovićem i Georgijem Poltavčenkom, posebnim izaslanikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kako u bilateralnim susretima, tako i u neformalnom razgovoru tijekom ručka, razmotrena je široka paleta aktualnih pitanja iz područja bilateralnih odnosa, stanja u regiji i međunarodne politike, navodi se u priopćenju.

Svi su Mesićevi sugovornici izrazili spremnost na dalje jačanje odnosa između njihovih zemalja i Republike Hrvatske na osnovama uzajamnog zadovoljavanja interesa i u cilju podizanja već postojećih odnosa na višu razinu. Osobitu pozornost, naglašeno je, valja pokloniti unapređivanju gospodarskih odnosa.

Visoki gosti podupiru hrvatski put približavanja Europskoj uniji i nadaju se skorom početku pregovora o punom članstvu između Republike Hrvatske i Unije. Predsjednik Mesić naglasio je, u tome kontekstu, da je Hrvatska svjesna preuzetih obveza i odlučno će postupati u skladu s njima, izražavajući nadu da će Europska unija i međunarodna zajednica znati vrednovati napore što ih Hrvatska u tome smjeru poduzima, stoji u priopćenju.

Što se tiče regije, konstatirana je spremnost zemalja regije na nastavljanje politike koja vodi prema njezinome pretvaranju u zonu mira i sigurnosti, čemu svakako pridonosi i svaki korak usmjeren na uklanjanje ratnoga naslijeđa, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ydj

Pročitajte više