Bill Clinton podržao izbornu kampanju glavnog Bushovog demokrata

JUČER je u gradu Waterbury u saveznoj državi Connecticut održan predizborni skup senatora Joe Liebermana, koji će se 8. kolovoza na preliminarnim izborima pokušati izboriti za kandidaturu Demokratske stranke za Senat, te tako osigurati četvrti po redu mandat.

Lieberman je u prethodna tri mandata stekao izuzetno popularan u svojoj državi, i zahvaljujući toj popularnosti je 2000. godine ga je Al Gore odabrao da bude potpredsjednički kandidat. Ankete u Connecticutu ga vide kao gotovo sigurnog favorita na izborima u jesen.

Međutim, to nije slučaj s registriranim glasačima Demokratske stranke koji umjesto Liebermana favoriziraju Neda Lamonta, milijunaša koji se žestoko protivi ratu u Iraku. Lamont je zbog takvih stavova postao ljubimac američke ljevice, kao i liberalno orijentiranog dijela danas u američkoj politici sve utjecajnije blogosfere. Uz pomoć utjecajnog bloga Daily Kos Lamont je uspio na svoju stranu pridobiti veliki broj demokratskih glasača.

Razlog za to je i činjenica što Lieberman, inače konzervativni Židov, uživa reputaciju jednog od najvatrenijih zagovornika rata u Iraku te se Bush u Senatu uvijek može pouzdati u njegov glas kada god je u pitanju neki zakonski prijedlog vezan uz tu materiju. Zbog toga je Lieberman postao trn u oku lijevom krilu Demokratske stranke za koju je svaka podrška ratu u Iraku potpuno neprihvatljiva. Ljevičari se stoga nadaju da će Liebermanov poraz biti jasan signal svim umjerenim i desnim demokratskim političarima da prihvate antiratnu platformu ili se suoče s time da će im stranka okrenuti leđa.

S druge strane, mnogi promatrači vjeruju da će Liebermanov poraz na stranačkim izborima biti Pirova pobjeda američke ljevice, odnosno na duži rok naškoditi Demokratskoj stranci.

Republikanci će na jesenskim izborima nastojati Liebermanov poraz iskoristiti kako bi Demokratsku stranku prikazali kao leglo lijevih radikala u kojoj za umjerenjake nema mjesta i, što je još važnije, nije u stanju zastupati interese umjerenih birača. Takva percepcija bi demokrate moglo skupo koštati 2008. godine na predsjedničkim izborima, kada se u pravilu bilježi veći odziv i rezultati daleko više ovise o raspoloženju upravo tog glasačkog bloka.

Takav scenarij posebno zabrinjava Hillary Clinton, senatoricu iz New Yorka i najizgledniju predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke. Iako uživa reputaciju liberalke i ljevičarke, Clinton je podržavala rat u Iraku i u posljednje vrijeme počela koristiti sve konzervativniju i desno orijentiranu retoriku ne bi li proširila svoju izbornu bazu.

Njene planove bi mogao torpedirati John McCain, republikanski senator koji uživa reputaciju umjerenjaka i čiji je Lieberman osobni prijatelj. U posljednje vrijeme se u američkim medijima špekulira da će upravo Lieberman, ukoliko ga izbace iz Demokratske stranke, biti McCainov potpredsjednički kandidat te da bi taj dvojac mogao očekivati široku podršku među tradicionalnim biračima obje stranke.

Zato mnogi nisu bili iznenađeni kada su na jučerašnjem skupu vidjeli Billa Clintona, čija je nazočnost protumačena kao implicitna podrška Liebermanu.

Strah od širih implikacija Liebermanovog poraza je u Connecticut doveo i neke lijeve i liberalno orijentirane demokratske političare. Tako je Liebermanu podršku dala i kalifornijska senatorica Barbara Boxer, poznata kao jedna od najžešćih protivnica rata u Iraku.

Što se samog senatskog mjesta u Connecticutu tiče, vjeruje se da izbori 8. kolovoza neće imati nekog učinka. Lieberman je već najavio da je počeo pripreme za neovisnu kandidaturu ukoliko bude poražen, a ankete govore da bi u tom slučaju glatko bio izabran.

D.A.

Pročitajte više