Biskupi BiH: Nema potpore povratku katolika

BISKUPI Bosne i Hercegovine ponovo su u petak upozorili kako ni vlasti te zemlje niti međunarodni predstavnici u njoj ne čine gotovo ništa kako bi potaknuli povratak izbjeglih i prognanih Hrvatakatolika i ostanak onih koji su, ne napuštajući svoje domove, uspjeli preživjeti ratna stradanja.

Na redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH, koje je ovog tjedna održano u Sarajevu, razmatrano je i ukupno društveno stanje u toj zemlji, a banjalučki biskup Franjo Komarica no konferenciji za novinstvo u petak je kazao kako se i ovoga puta moglo samo sa žaljenjem konstatirati da dobro poznati problemi oko povratka izbjeglih katolika ni tijekom ove godine nisu riješeni niti je na tom planu bilo kakvih ozbiljnijih pomaka.

"Ne možemo zbog toga ne prozivati ključne međunarodne dužnosnike i organizacije poput Visokog predstavnika za BiH ili UNHCR-a ali i domaće političare i tijela vlasti", kazao je biskup Komarica.

On je podsjetio na drastični primjer stanja u Republici Srpskoj gdje je od 220 tisuća katolika, koliko ih je na tom području živjelo prije rata, sada ostalo samo 12 tisuća.

U priopćenju Biskupske konferencije BiH, koje je ovim povodom objavljeno, istaknuto je kako će biskupi zbog ovakvog stanja nastaviti neprekidno "ukazivati na nasilje, raskrinkavati nepravde, nazivati zlo pravim imenom i svim zakonitim sredstvima braniti povjerene im zajednice i ne dopustiti da ih zastraši i jedna ovozemaljska vlast".

Takvo zaduženje, podsjećaju biskupi BiH, izričito im je dao i papa Ivan Pavao II tijekom svog boravka u Sarajevu 1997. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je kako Crkva u BiH i dalje traži da se njen zakoniti položaj regulira posebnim ugovorom vlade te zemlje s Vatikanom.

"Očekujemo da se država BiH odgovorno postavi prema Svetoj Stolici koja se toliko zauzela za ovu zemlju", kazao je kardinal Puljić istaknuvši kako konkordat s Vatikanom ne znači nikakvu privilegiju za Katoličku crkvu nego naprosto poštivanje njezina unutarnjeg ustroja.

Članovi Biskupske konfeencije BiH razmatrali su na svom posljednjem zasjedanju i mogućnost organiziranja laikata kako je to uobičajena praksa u svim zemljama gdje vlada sloboda ispovijedanja vjere.

Vijeće za laike zaduženo je razmotriti aktualnu situaciju katoličkih laika u BiH i o tome pripremiti konkretne prijedloge u svrhu početka organiziranog laikata.

Razmotrene su i pripreme za susret predsjednika biskupskih konferencija jugoistočne Europe što će se od 25. do 27. veljače održati u Sarajevu.

Pročitajte više