Biskupi u "zgradi od oniksa": Recesija je, morat ćemo razmisliti kako opravdati ovo ulaganje

"NE MOŽEMO zanemariti činjenicu da naša domovina Hrvatska prolazi teška iskušenja i recesiju, te se u nekim segmentima bori za opstanak. Posve je razumljivo da ćemo i mi morati razmišljati kako opravdati sredstva koja su uložena u ovu zgradu", rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić koji je danas održao susret s djelatnicima institucija i tijela koja djeluju pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Prigodom susreta u sjedištu HBK-na Ksaveru, koja je u narodu prepoznata kao "zgrada od oniksa" biskup Srakić blagoslovio je zdanje. 

Bozanić bi volio da je skromnije, ali se nije moglo "zbog arhitekata"

Podsjetimo, zgrada na Ksaveru opločena je specijalnim skupocjenim kamenom te su u nju ugrađeni specijalni panoramski liftovi i iznimno skup sustav grijanja. Hrvatska javnost bila je posebno ogorčena kada se saznalo da samo izrada tzv blende na fasadi zgrade od poludragog kamena oniksa stoji 2000 eura po četvornom metru. U tu je cijenu uključena i čelična potkonstrukcija. Blenda fasade sastoji od ukupno 600 četvornih metara oniksa i da samo taj građevinski zahvat stoji 1,2 milijuna eura.

"Osobno bih bio i glasovao sam za jednostavniju zgradu, ali s jedne strane uvjetovanost urbanistike, s druge uvjetovanost arhitekta nije dala da se negdje neku stvar smanji", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prije pola godine govoreći o zgradi HBK.

Ublažiti gnijev

No danas Crkva u Hrvata pokušava ublažiti gnjev građana koji su napali službeni Kaptol za raskošnost. Biskup Srakić tako danas predlaže opravdanje sredstava.

"To ćemo učiniti ako budemo uspjeli mudro uskladiti naše funkcije, poslanja i zaduženja u našoj Crkvi", rekao je biskup Srakić u izjavi koju prenosi IKA.

Pročitajte više