Bivša misica zatočena na filipinskom aerodromu, Iran raspisao tjeralicu za njom

Screenshot: GTA Channel TV

BIVŠA miss Irana već više od tjedan dana boravi na filipinskom aerodromu gdje je zatražila azil jer se boji smrtne presude u Iranu, koja je, kako tvrdi, motivirana politički konstruiranim optužbama, piše The Guardian.

Iran putem Interpola raspisao crvenu tjeralicu za Bahari

Bahareh Zare Bahari optužena je za napad na jednog iranskog državljanina na Filipinima. Ona tvrdi da je optužba lažna te da je zapravo prijavljena zbog toga što je kritizirala iranski režim. Iranske vlasti su putem Interpola raspisale crvenu tjeralicu za njom te je 17. listopada zadržana na međunarodnom aerodromu Ninoy Aquino u Manili kad je pokušala ući u zemlju.

Bahari strahuje da bi u Iranu mogla biti zatvorena ili ubijena

Ona sada strahuje da bi Iran mogao tražiti njeno izručenje te je potom zatvoriti ili ubiti. U prošlosti je izražavala podršku iranskim aktivistima koji se protive tamošnjoj vlasti, primjerice prošle godine na Međunarodnom natjecanju ljepote u Manili na kojem je sudjelovala. Na tom događaju je nosila poster bivšeg iranskog vladara Reze Pahlavija.

"Pokazivala sam njegovu fotografiju na natjecanju ljepote i oni se sada ljute na mene", rekla je za Arab News. 

"Ako me deportiraju, dobit ću najmanje 25 godina zatvora, i to ako me ne ubiju", dodala je.

Bahari od 2014. godine studira stomatologiju na Filipinima

Bahari je rekla kako od 2014. godine na Filipinima studira stomatologiju te da je u tu zemlju i iz nje putovala bez problema sve dok prošlog tjedna nije zaustavljena na aerodromu. Ispričala je kako ju je iranski režim pokušao deportirati iz ove zemlje i prije devet mjeseci, no nisu uspjeli.

"Sada u Iranu pokušavaju konstruirati lažni slučaj", rekla je za Philippine Star.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa na Filipinima rekao je da će zahtjev Bahari za azilom biti procesuiran pravovremeno.

Pročitajte više