Bivši hrvatski dužnosnici izjasnili se da nisu krivi

SEDMORICA bivših hrvatskih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine optuženih za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti te zemlje i podrivanje obrambene moći Federacije BiH izjasnili su se u ponedjeljak pred Sudom BiH kako se ne osjećaju krivim za kaznena djela za koja ih se tereti.

"Ne osjećam se krivim jer nisam poduzeo niti jednu radnju za koju me tereti optužnica", izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić pred sucem za prethodno saslušanje Guyem van Craenom.

Uz Antu Jelavića, optužnica što ju je podigao voditelj posebnog odjela za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju pri Tužiteljstvu BiH John McNair, tereti i bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prcu, bivše dužnosnike Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Marka Tokića, Ivu Andrića Lužanskog i Zdravka Batinića te Petra Milića iz stranke Hrvatskih demokršćana kao i nekadašnjeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH generala Dragana Čurčića.

Oni su optuženi da su kao glavni nositelji projekta tzv. hrvatske samouprave inicirali uspostavu Hrvatskog narodnog sabora kao paralelnog tijela vlasti te međužupanijsko-međuopćinskog vijeća u dijelovima BiH s hrvatskom većinom.

Tužiteljstvo tvrdi da se na taj način zapravo dio teritorija BiH pokušalo izdvojiti iz njezina sastava a Jelavića, Prcu i Čurčića optužnica posebice tereti da su pokušali protuzakonito raspustiti hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH.

Hrvatski narodni sabor i raspuštanje hrvatskih postrojbi u Federaciji BiH bili su odgovor HDZ-a BiH na preuzimanje vlasti u Bosni i Hercegovini od široke koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) koja je dobila većinsku potporu birača na izborima u jesen 2000. godine.

Ante Jelavić ustvrdio je da je njegova aktivnost u Hrvatskom narodnom saboru bila rezultat njegova protivljenja nasilnim izmjenama Daytonskog sporazuma.

On je pojavljivanje pred sucem Vanom Craenom iskoristito kako bi podsjetio da je na dužnost člana Predsjedništva BiH izabran voljom 95 posto hrvatskih birača koje je imao obvezu i zastupati a HNS je, po njegovu sudu, bio dopušten oblik zaštite nacionalnih interesa.

Ivo Andrić Lužanski, nekadašnji predsjednik Federacije BiH, pred sucem je izjavio kako se svojim političkim angažmanom samo zalagao za ravnopravnst sva tri naroda u BiH.

Jedino se Petar Milić u ponedjeljak nije do kraja formalno izjasnio o krivnji jer je njegov odvjetnik Nenad Bašić koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti zatražio dodatnih desetak dana za proučavanje optužnice.

Odvjetnici ostalih optuženih a prije svega Josip Muselimović koji zastupa Jelavića ponovili su slične prigovore o nenadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH za ovaj slučaj koje su već ranije iznijeli u predmetu "Hercegovačka banka".

Jelavić i Prce optuženi su i u tom postupku a Prce je već priznao krivnju i osuđen je na pet godina zatvora.

Tužiteljstvo nije najavilo mogućnost spajanja ova dva procesa pa će posebno suđenje po optužnici za hrvatsku samoupravu početi vjerojatno krajem godine.

Pročitajte više