Bivši veleposlanik u Rusiji: Plenković je na čelu kriminalne organizacije

Foto: N1

BOŽO Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, za N1 je govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini, ali i nesuglasicama državnog vrha oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Uvjeren je da će odlučnost Ukrajinaca da se nastave suprotstavljati ruskoj agresiji samo rasti zbog ruskih zločina. 

"I Amerikanci su predlagali predsjedniku Zelenskom da se povuče iz Kijeva u Lviv, ali on je to odbio i to je uvelike doprinijelo porastu morala ukrajinskih građana. A od 2014. godine do sad ukrajinska je vojska napredovala", kazao je bivši veleposlanik.

Komentirajući izglasavanje odluke oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Kovačević je naglasio da se tema oko koje bi se trebalo postići konsenzus koristi ne samo za političko nadmetanje nego i za stvaranje krize. Optužio je premijera Plenkovića da zanemaruje nadležnosti koje predsjednik Milanović posjeduje u obrambenim pitanjima. 

"Plenković je na čelu kriminalne organizacije"

"Ja se ne slažem s načinom kako komunicira Zoran Milanović, kao i sa sadržajem velikog dijela njegovih izjava, ali neovisno o tome, on je predsjednik RH, izabran s puno više glasova nego cijeli HDZ u sabor i mora ga se poštovati. On je institucija, a HDZ se ponaša kao da je Milanović uzurpator, kao da nije pobijedio na izborima. Premijer namjerno izaziva ustavnu krizu", istaknuo je.

"Naprosto zato što je HDZ organizacija koja je kriminalna, jer postoji pravomoćna presuda protiv njega i vlada je ta organizacija koja je odlučila uzurpirati vlast i Ustav. Njihovo je razumijevanje da u Hrvatskoj sve institucije moraju pripadati HDZ-u i ako ne pripadaju, oni ih ignoriraju. Institucija predsjednika trenutno nije njihova i zato se to događa", objasnio je Kovačević.

"To pokazuje tko je naš premijer. On je na čelu kriminalne organizacije. On je u Bruxellesu poslušan birokrat, pred stranim diplomatima diplomat, a u Hrvatskoj autokrat koji se ne libi izazvati ustavnu krizu", rekao je. Kovačević je dodao da HDZ namjerno ugrožava ustavnopravni poredak. 

"Vlada Republike Hrvatske predlaže odluku i premijer i predsjednik se moraju oko toga usuglasiti. Ako suglasnosti nema, predmet može doći na sabor. Ali vlada Republike Hrvatske, odnosno premijer, odbija službeno se obratiti predsjedniku Republike. To je uzrok ustavne krize", rekao je Kovačević.

Pročitajte više