Božinović o ilegalnim migrantima: "Imamo human pristup, ali ne prema krijumčarima"

Foto: FAH

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Slavonskom Brodu ustvrdio da Hrvatska neće dopuštati ilegalne migracije te da posebno neće tolerirati krijumčare koji zarađuju na tuđoj nesreći.

''Otvoreni smo za propitivanje našeg rada, međutim sigurni smo da radimo u skladu sa zakonom i zaštitom nacionalnih interesa. Nećemo dopuštati ilegalne migracije. Imamo human pristup, ali ne prema onima koji krijumčare ljude i svima onima koji su uključeni u mrežu koja nastoji zaraditi na nesreći ljudi koji dolaze iz dalekih dijelova svijeta", rekao je Božinović u Slavonskom Brodu gdje je pratio program Dana otvorenih vrata Policijske uprave Brodsko-posavske i Policijske akademije.

"Pratimo granicu. Brodsko-posavska županija ima granicu dugu 150 kilometara uglavnom riječne granice, što doprinosi tome da je broj ilegalnih migracija u ovom dijelu Hrvatske znatno manji. Uz to, policija u ovom dijelu Hrvatske radi odličan posao", rekao je Božinović.

Govoreći o istrazi otvaranja vatre na kombi s ilegalnim migrantima, ministar je ponovio da je krijumčar koji je vozio kombi ugrozio život policijskog službenika.

"Stručni tim ravnateljstva policije je odmah izašao na teren i utvrdio da je krijumčar koji je vozio kombi ugrozio život policijskog službenika i zbog toga je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Sve naše kontrole su utvrdile da je to bilo s pravilima struke i zakonom“, kazao je Božinović.

Na upit o pokretanju istrage u slučaju Hotmail ministar je kratko rekao kako će biti obavljeni izvidi i napravljene analize te dostavljeni Državnom odvjetništvu.

U sklopu programa na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu policija je izložila svoju opremu i predstavila mogućnosti nastavka srednjoškolskog obrazovanja na Policijskoj akademiji. Također, demonstrirane su i vještine brodsko-posavskih policijskih djelatnika. 

Ministar je potvrdio da policija kroz promotivne akcije na terenu nastoji privući mlade ljude u službu te da će ove godine u policijsku školu primiti 600 polaznika. "Odaziv je više nego dobar, više od 1300 mladih se do sad javilo za posao u policiji", rekao je Božinović dodajući da je kontakt s građanima i mladima važan kako bi shvatili da je policija tu radi njih i da im jamči sigurno djetinjstvo.
 

Pročitajte više