Branitelj Petar Janjić prosvjedovao pred Ministarstvom kulture zbog uskraćene potpore svojoj knjizi

Vukovarski branitelj Petar Janjić, autor knjige "Žedni krvi gladni izdaje", koja govori o događajima u obrani Vukovara 1991., prosvjedovao je danas pred Ministarstvom kulture u Zagrebu jer mu je, kako kaže, uskratilo novčanu potporu za objavljivanje te knjige.

Optuživši Ministarstvo kulture da je od brojnih knjiga o Domovinskom ratu samo jedna dobila novčanu potporu, istaknuo je kako je prijeko potrebno istinu o Domovinskom ratu zapisati u knjigama.

Janjić je nazočnim novinarima rekao da je njegovoj knjizi potpora uskraćena iako su je ugledni ljudi iz Instituta za društvena istraživanja "Ive Pilara" pozitivno ocijenili, te zbog toga prozvao doministra za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Čedomira Višnjića.

Rekao je također da će se obratiti ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor i da će od nje zatražiti da ispita cijeli slučaj.

Janjić je zatim s porte Ministarstva kulture pozvao Ured doministra i zamolio da Višnjić osobno dođe u predvorje kako bi mu uručio pozivnicu za predstavljanje knjige u petak, 27. veljače. Umjesto doministra sišla je njegova tajnica i prenijela Višnjićev poziv Janjiću da dođe k njemu u Ured, što je on odbio, a pozivnicu za njega je ostavio na porti.

Prije nego je napustrio zgradu Ministarstva kulture, Janjić je novinarima uručio primjerke svoje knjige i pozivnice za predstavljanje.

Doministar Višnjić je novinarima, koje je zatim pozvao k sebi, izjavio da je Janjićevu zamolbu za potporu objavljivanju knjige, zaprimljenu lani 27. studenoga, odbilo nadležno vijeće prije nego je on imenovan na dužnost doministra.

"Ja sam imenovan 15. siječnja i kad sam došao na sadašnju dužnost, zatekao sam taj problem", kazao je Višnjić. Rekao je da Janjić nije jedini pisac čija je zamolba bila odbijena te da ima još jednu priliku za potporu tako da Ministarstvo kulture otkupi knjige. Ocijenio je da je cijeli problem "preuveličan".

(Hina) xaš yjn

Pročitajte više