Britanska mornarica kod američke obale zaplijenila 3,5 tone kokaina

DVA BRITANSKA broda presrela su transportni brod "MV Rampage" na kojem je pronađeno i zaplijenjeno preko 3 i pol tone kokaina čija se vrijednost na ulici procjenjuje na 620 milijuna dolara.

Kako javlja britanski BBC, brodovi "HMS Southampton" Kraljevske ratne mornarice i "Grey Rover" Kraljevske pomoćne flote nedavno su presreli sumnjivi brod čija posada na otvorenom moru, nedaleko od obale Miamija, nije očekivala inspekciju vojske na svome brodu.

Posade "Southamptona" i "Grey Rovera" u akciju su krenule iznenada i žurno nakon što je brod "Rampage" uočen na pučini karipskoga mora.

Vojni izvori navode kako je akcija izvedena u suradnji s Američkom obalnom stražom i zapovjedništvom Nizozemske kraljevske mornarice što potvrđuje da je u praćenju i sprječavanju krijumčarenja droge uključen veći broj zapadnih vojnih službi.

Zaplijenjena droga i posada "Rampagea" zadržani su u pritvoru Obalne straže sa sjedištem u Miamiju. Budući da je veliki broj paketa s kokainom pronađen u prednjem dijelu broda posada će morati odgovoriti kako su paketi došli na plovilo.

Poznato je da se krijumčari droge koriste raznim metodama švercanja opijata, a osobito su inventivni kada se radi o većim količinama droge. Krijumčari sve češće pokušavaju drogu iz Južne Amerike u Europu ili SAD prošvercati tako da posada broda ne zna što vozi.

Tako su inspektori odjela za suzbijanje trgovine narkoticima znali pronaći pakete s drogom pričvršćene na vanjsku oplatu broda i to ispod razine mora.

Nedavna akcija britanske mornarice samo je jedna od niza sličnih operacija koje se svake godine provode u vodama karipskoga mora.

Razarač "HMS Southampton" u spomenutom se moru, bliže američkoj nego matičnoj britanskoj obali, nalazio u sklopu petomjesečne operativne misije u kojoj Kraljevska mornarica u svjetskim morima radi na zaštiti britanskih političkih interesa u svijetu.

Brod je posljednjih mjeseci plovio morima Zapadne Afrike, Falklandskog otočja, brazilske obale i Kariba.

Pomoćni brod-tanker "Grey Rover" služi za pomorsku nadopunu borbenih brodova gorivom. Krajem mjeseca se, skupa sa "Southamptonom", vraća u Veliku Britaniju gdje će i završiti svoju operativnu službu.

Kraljevska pomoćna služba pod kontrolom je britanskog Ministarstva obrane, ali njome rukovode civilne službe čije financiranje ne opterećuje direktno vojni proračun.

I.K.

Pročitajte više