Brutalno pljačkao pa slučajno oplovio svijet. Britanci ga i danas obožavaju

Replika broda sir Francis Drakea Foto: Profimedia

Ne postoji puno priča u kojima gusari dobivaju poseban tretman od kralja, ali na današnji dan davne 1581. engleska kraljica Elizabeta I. učinit će jednog od najuspješnijih gusara vitezom i nagraditi ga za sve što je napravio za englesku krunu. Sir Francis Drake, tada još samo Francis Drake, upravo je završio svoj put oko svijeta i vratio se u Englesku na brodovima punim španjolskog zlata.

Francis Drake rođen je u jugozapadnoj Engleskoj oko 1540. godine. Otac mu je bio pomorac, stoga se Francis od malena upoznao s ovim zanatom. Kada je imao dvadeset godina, Drake se uputio u svoju prvu veću pomorsku ekspediciju pod zapovjedništvom Johna Hawkinsa, tada utjecajnog pomorca. Hawkins se zapravo puno bavio trgovinom robova koje je kupovao u zapadnoj Africi i prodavao ih u španjolskim prekomorskim kolonijama.

Španjolsko kolonijalno carstvo bilo je tada najveće na svijetu, a španjolska mornarica bila je znatno veća od engleske. Zato je Elizabeta sponzorirala razne moreplovce da pljačkaju španjolske brodove. U jednoj plovidbi Drakea i Hawkinsa došlo je do obračuna između španjolskih i engleskih mornara u Meksiku. Engleski brodovi su potopljeni, a Francis Drake je razvio antagonizam prema Španjolskoj i od tada plovio gotovo isključivo kako bi pljačkao španjolske brodove.

Velika ekspedicija

Španjolski kolonijalni posjedi obuhvaćali su ogroman teritorij u Novome Svijetu pa tako i na zapadnoj obali Južne Amerike. Francisova sljedeća plovidba imat će za cilj opljačkati brodove na pacifičkoj obali, a ovu skupu ekspediciju sponzorirat će englesko plemstvo na čelu s Elizabetom. Plan je bio doseći zapadnu obalu Novog Svijeta preko Magellanovog prolaza i zatim se vratiti preko sjevera, time i istražiti obale Sjeverne Amerike.

Drakeu je trebalo 16 punih dana da prođe kroz prolaz, a od njegove flote od šest brodova na Pacifik je došao samo s jednim. Međutim, to ga nije spriječilo u njegovom naumu te je do Kalifornije stigao nakon što je opljačkao španjolske baze na pacifičkoj obali. Španjolske su vlasti shvatile što se događa te su odmah poslale svoju flotu da ga zaustave.

Moguće da je engleski pirat stigao čak do današnje zapadne obale Kanade, no ubrzo odustaje od sjevernog prolaza. Kako se nije mogao vratiti istim putem, jer su španjolske vlasti očekivale njegov povratak u južni Pacifik, odlučio je krenuti prema zapadu i preko Pacifika. Nakon 68 dana plovidbe, bez kopna na vidiku, njegova posada stiže na Daleki istok.

Plovidba nakon Indonezije bila je relativno mirna. Nakon gotovo tri godine putovanja Francis Drake vraća se u Englesku. Tako je postao prvi Englez koji je obišao svijet premda mu to uopće nije bio plan. Od silnih pljački španjolskih brodova i baza, procjenjuje se da je svaki engleski aristokrat koji je uložio u ovo putovanje dobio natrag 4600% vrijednosti sponzorstva. Većina tih ljudi dotad je smatrala da je Francis poginuo na plovidbi.

Drake se strašno obogatio nakon putovanja, a kraljica Elizabeta učinila ga je vitezom 4. travnja 1581. godine. Njegove ambicije tu nisu završile te će ga engleska povijest dodatno pamtiti kada će 7 godina kasnije sudjelovati u velikoj pomorskoj bitci koja će uništiti španjolsku flotu. Taj događaj označava prekretnicu u povijesti jer će od tada Engleska postati glavna pomorska sila u svijetu.

Pročitajte više