Bugarska službeno od SCG zatražila izručenje hrvatskog državljanina

BUGARSKO ministarstvo pravosuđa i službeno je od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori zatražilo izručenje hrvatskog državljanina Roberta Matanića, koji je početkom ožujka uhićen u Negotinu, zbog njegove navodne umiješanosti u jedno ubojstvo koje se dogodilo u Sofiji 4. lipnja prošle godine, piše beogradska "Politika" od četvrtka.

"Moglo bi se slobodno kazati da se Robertu Mataniću na teret stavlja samo jedno ubojstvo, budući da se u javnosti pojavila priča prema kojoj je ovaj kontroverzni hrvatski državljanin umiješan u najmanje pet mafijaških likvidacija na ulicama bugarskih gradova", piše list.

Dodaje se da je Matanić uhićen zajedno s Tomislavom Marjanovićem, također hrvatskim državljaninom, a da se protiv obojice u Negotinu vodi istraga zbog nedopuštenog posjedovanja oružja nađenog u "spektakularnoj akciji uhićenja" prije mjesec dana, kad se Matanić zabarikadirao i satima prijetio da će aktivirati bombe u hotelu "Ineks" u tom gradu.

List navodi da "provjereni izvori" tvrde da je Matanić, vođa 12-očlane kriminalne skupine "uglavnom hrvatskih državljana", tijekom prošle godine boravio osam puta na teritoriju Bugarske, kako bi pripremio teren za realizaciju naručenih ubojstava. Ipak, prema riječima Matanićevog odvjetnika Aleksandra Aleksića, bugarske vlasti Matanića trenutno okrivljuju za jedno ubojstvo koje nema veze s mafijaškim likvidacijama, a on sam negira svoju umiješanost.

"Naše je mišljenje da ove optužbe nisu potkrijepljene dokazima", tvrdi Matanićev odvjetnik "Politici", dodajući da je Matanić na spisak sumnjivih došao tri mjeseca poslije ubojstva u Sofiji, nakon što je bugarski dnevnik "24 sata" objavio fotografije dvanaestorice hrvatskih državljana, pripadnika organiziranog kriminala, među kojima je bila i Matanićeva. Tada ga je navodno neki svjedok prepoznao kao sudionika ubojstva, no to, po mišljenju odvjetnika, "nije dovoljno, tako da je upućen prijedlog bugarskom pravosuđu da precizira optužbe protiv Matanića".

Ovaj beogradski list u srijedu je objavio, pozivajući se na izjavu hrvatskog glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, kako "Hrvatska ne traži izručenje svog državljanina, s obzirom da nema pravne osnove za zahtjev da Matanić bude izručen" demantirajući time izjavu okružnog suca u Negotinu da je u Hrvatskoj protiv Matanića raspisana tjeralica.

Pročitajte više