FOTO I VIDEO Otvoren je most u Omišu. Dio mještana prosvjeduje

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Otvara se most iznad kanjona rijeke Cetine u Omišu, vrijedan više od 20 milijuna eura. 

 

Iako bi trebao smanjiti gužve, građani okolnih mjesta najavili su prosvjed jer smatraju da će se tako dodatno opteretiti lokalne ceste koje za to nisu spremne. Dodatni problem je što uz prometnicu uopće nemaju nogostup.

"Znamo da je projekt započeo 2003. godine pa je prekinut. Danas sa zadovoljstvom svjedočim otvaranju ove prometnice u duljini od 4 kilometra. Znamo da je Grad pod velikim prometnim pritiskom u ljetnim mjesecima i nadamo se da ćemo ovim potezom, možda ne s ovom prvom etapom, značajno podignuti kvalitetu života stanovnika i gostiju", rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave iz Hrvatskih cesta.

"Projekt je malo duže trajao, imali smo i klizište, no nadamo se da će dati dodatnu sigurnost prometu na području grada Omiša", dodao je.

"Prije svega izražavam zadovoljstvo. Složio bih se s gospodinom Škorićem, itekako će pomoći gradu Omišu. Pričali smo i vezano za druge projekte koji su u tijeku, kao i projektu na koji mještani Tugara čekaju. U tijeku je završno ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju ceste kroz Tugare koja bi mještanima omogućila bolju sigurnost s obzirom na to da će se dobar dio prometa preusmjeriti tamo", rekao je gradonačelnik Ivo Tomasović.

"Naravno da ima nezadovoljnih zbog situacije u Tugarama, razgovarali smo o toj problematici. Očekujemo do kraja godine građevinsku dozvolu da bi se osigurao promet i sigurnost za pješake i stanovnike Tugara", dodao je.

Župan Boban: Naišli smo na probleme, moja isprika građanima

"Sada smo prioritet u razvoju prometne infrastrukture na području Hrvatske", rekao je župan Blaženko Boban.

Na pitanje novinara zašto se ranije nije išlo u sanaciju ceste ranije, odgovorio je: "Zapeli smo na imovinsko-pravnim pitanjima, a znate da se onda stvori određeni problem. Molim građane Tugara za razumijevanje, bili su kod mene i prionuli smo poslu", dodao je pa se ispričao građanima i rekao da će "maksimalno prionuti poslu".

Na pitanje može li se rekonstrukcija završiti u roku od godinu dana, Boban je poručio da će struka reći svoje, ali i da se nada da će biti završena u tom roku.

Butković: Pomoći ćemo u financiranju okolnih cesta

"Hrvatske ceste će krenuti u raspis natječaja za dionicu prema Dugom Ratu. S druge strane, predvidjeli smo financiranje iz EU fondova u iznosu od 90 milijuna eura bespovratnih sredstava", rekao je ministar Oleg Butković i dodao da je rekao županu da je vlada spremna pomoći županiji u sanaciji spornih cesta.

Na pitanje novinara jesu li problem imovinsko-pravni odnosi ili financiranje, Butković je rekao da nije upućen u imovinsko-pravne odnose.

"Nije neobično da premijer nije ovdje. Došao sam ja kao potpredsjednik. Nije ništa čudno", rekao je Butković. Demantirao je nagađanja da bi moglo doći do raspada koalicije zbog Milorada Pupovca.

 Prva vozila prošla su mostom.

Prosvjed mještana: "Čekamo nogostup od 2018. godine"

Mještani Tugara prosvjeduju.

Prosvjed zbog omiške obilaznice

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

"Ovo ljeto nas čeka pakao za već postojeću lošu situaciju za nas", rekao je mještanin.

 

 

"Imamo 5.5 kilometara ceste na kojoj nema nogostupa. Hoda se po cesti, imamo veliki kamionski promet. Stvarno nam postaje sve gore", dodao je i rekao da će nastaviti s prosvjedima.

"Obećanja nam ne znače puno", rekao je.

"Slušamo priče od 2018. godine da će se napraviti nogostup koji nam je nužan i minimalan preduvjet da se cesta preusmjeri. Mi ceste i nogostupa nemamo", rekao je drugi.

"Nama je drago da je Omiš riješio svoj problem, ali sad se taj problem preselio u naša dvorišta. Normalno je da se radi temelj, a onda krov. A ovdje je sve obrnuto, prvo se napravio krov, a onda temelj", dodao je.

Mještani su donijeli transparente: "Župane, kad će rekonstrukcija?", "Obilaznica za more kroz naše dvore", "Tugare, zadnja rupa na svirali". Nakratko su i zaustavili promet. 

Pročitajte više