EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u Rafahu

Foto: EPA

Europska unija namjerava postići načelni dogovor o nastavku granične misije EU-a u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze, rekao je danas visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Govoreći uoči mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, Borrell je također optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da koristi lažne tvrdnje o antisemitizmu protiv Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za vlastite političke ciljeve.

Glavna ulazka točka za pomoć Gazi iz Egipta

Unija razmatra oživljavanje svoje Granične misije Europske unije (EUBAM) Rafah, koja je obustavljena 2007., kad je palestinska islamistička militantna skupina Hamas preuzela punu kontrolu nad Gazom.

Prijelaz Rafah glavna je ulazna točka za pomoć iz Egipta, a zatvoren je otkako su izraelske snage preuzele kontrolu nad njim sa strane Gaze prije gotovo tri tjedna.

"Danas možemo imati političku odluku, a zatim je treba tehnički provesti", rekao je Borrell novinarima, dodajući da se ona ne može provesti bez odobrenja Izraela, Egipta i Palestinaca.

Pokretanje te civilne misije trebalo bi dobiti jednoglasno odobrenje 27 država članica EU-a.

Još se ne zna što će raditi

Još nije precizirana uloga oživljenog EUBAM-a, a morao bi biti i prilagođen da primjereno odgovara potrebama potencijalno opasne operacije.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da će trebati neko vrijeme da se donese bilo kakva odluka o misiji.

Diplomati su rekli da misija vjerojatno neće biti uspostavljena prije nego prestane razmjena vatre u Rafahu.

Grad Rafah sad je na prvoj liniji vatre izraelskog vojnog napada za koji su u petak suci Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda Ujedinjenih naroda, rekli da bi ga trebali smjesta prekinuti.

Pročitajte više