Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Bošnjačke udruge koje su objavile knjigu s glavnom tezom da su i Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH tijekom posljednjeg rata u toj zemlji u ponedjeljak su odbacile kritike koje im je zbog tih optužbi uputio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj.

Komentirajući objavljivanje knjige pod naslovom Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini, koja je prošlog tjedna predstavljena u Sarajevu, ministar Grlić Radman je u nedjelju tijekom posjeta hercegovačkom mjestu Stolac kazao kako je nedopustivo izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u proteklom ratu u BiH istaknuvši kako bez doprinosa i pomoći Hrvatske, ali i bosanskohercegovačkih Hrvata, ne bi bilo ni današnje države BiH.

Grlić Radman: Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne BiH

Onima koji zastupaju takve teze poručio je kako promiču narativ koji iskrivljuje povijesne činjenice, a istaknuo je kako je Hrvatska bila među državama koje su se aktivno zalagale da Opća skupština UN-a donese rezoluciju kojom je podsjetila na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. 

"Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja rezolucije (o Srebrenici). Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH", kazao je uz ostalo Grlić Radman.

Iz udruga Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe te Udruženje žrtava i svjedoka genocida na to su šefu hrvatske diplomacije uputili pismo u kojemu su naveli kako su oni knjigu temeljili na sadržaju presuda što ih je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), "istog onog koji je oslobodio krivnje generala Antu Gotovinu".

Bošnjačke udruge: Mi ne izjednačavamo, iznosimo sudski utvrđene činjenice

"Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice", naveli su u pismu adresiranom na ministra Grlića Radmana, očevidno aludirajući na presudu u slučaju Jadranka Prlića i više dužnosnika Herceg-Bosne u kojoj je ICTY iznio tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. 

Iz bošnjačkih udruga ističu kako je isti taj sud zbog ratnih zločina osudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića te Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i mnoge druge za počinjeni genocid u Srebrenici, a na temelju tih presuda je i donesena rezolucija Opće skupštine UN-a čiji je Republika Hrvatska sponzor.

Grlića Radmana planiraju pozvati na promociju

"U prilogu dopisa vam dostavljamo knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini" i molimo vas da, ako nađete bilo što što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to ukažete, ili da nam uputite javno ispriku i javno podržite naslijeđe ICTY odnosno Rezidualnog mehanizma (MICT)", naveli su u poruci.

Na kraju su naznačili kako će svoju knjigu promovirati i u Hrvatskoj i Srbiji, a na hrvatsku promociju planiraju pozvati ministra Grlića Radmana.

Pročitajte više