Bush: Amerika se mora riješiti ovisnosti o nafti

AMERIČKI predsjednik George Bush, pod čijim su vodstvom SAD izvršile okupaciju Iraka i svrgnule Sadama Huseina, kazao je u godišnjem obraćanju naciji kako se "Amerika mora riješiti ovisnosti o nafti", prenosi CNN.

"Imamo ozbiljan problem: Amerika je ovisna o nafti, koju često uvozimo iz nestabilnih dijelova svijeta." - kazao je Bush, pa najavio inicijativu kojom misli riješiti SAD te ovisnosti.

"Večeras najavljujem da ćemo krenuti s projektom napredne energetske inicijative. Za 22 posto povećat ćemo ulaganja u istraživanja alternativnih izvora energije, kojima želimo postići napredak u dva ključna područja. Želimo promijeniti način na koji energijom opskrbljujemo svoje domove i urede. Ulagat ćemo više u elektrane bazirane na ugljenu s nula posto emisije, revolucionarne tehnologije bazirane na solarnoj energiji i vjetru, kao i čiste i sigurne nuklearne pogone." - kazao je Bush.

"Povećat ćemo i ulaganja u bolje akomulatore za hibridne i električne automobile, kao i u automobile koji ne zagađuju okoliš koji su pogonjeni vodikom. Dodatno ćemo ulagati u najnovije tehnologije za proizvodnju etanola." - dodao je američki predsjednik u obraćanju naciji.

Što se tiče vanjske politike, Bush je istaknuo da će "nastaviti s progonom neprijatelja slobode širom svijeta", te izrazio optimizam po pitanju rata u Iraku, u kojem je po službenim podacima dosad smrtno stradalo 2,200 američkih vojnika.

Istraživanje javnog mnijenja nakon Busheva govora na uzorku od 464 Amerikanca starija od 18 godina pokazalo je da 48 posto Amerikanaca ocjenjuje predsjednikov govor kao "vrlo pozitivan". 27 posto ispitanika ocijenilo je Bushevo obraćanje "donekle pozitivnim", dok je 23 posto govor ocijenilo negativnom ocjenom.


Demokrati kritizraju Bushov govor o stanju nacije

Američki demokrati kritiziraju govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i drže da nema razloga za optimistične tonove, a mediji ocjenjuju da je manje ambiciozan govor odraz realnosti s kojom se predsjednik suočava.

Bush je u govoru ocijenio da je stanje američke nacije odlično i da će biti još bolje.

Oporbeni demokrati međutim misle drukčije te kažu da Bush nije u dodiru sa stvarnošću.

"Predsjednik Bush je opisao stanje nacije vrlo različito od onoga u kojem većina Amerikanaca živi svaki dan, zapravo, opisao je zemlju mašte", rekao je senator John Kerry, kojega je Bush pobijedio na predsjedničkim izborima prošle godine.

Bush je istaknuo da se Sjedinjene Države moraju osloboditi ovisnosti o nafti s Bliskog istoka te obećao da će pobijediti u Iraku i nastaviti uspješnu borbu protiv terorizma. Osim toga, obećao je i pomoć u tome da Amerikanci bolje žive zahvaljujući uz ostalo i programima kojima bi se lakše došlo do zdravstvenog osiguranja.

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid kritizirao je govor kao praznu retoriku. On je naglasio da Bush nije objasnio zašto je proteklih pet godina činio upravo suprotno obećanjima te zaključio da nije bio vjerodostojan u obraćanju naciji.

Bush, opterećen ogromnim proračunskim deficitom i sve manjom popularnošću, ponudio je umjeren program za ovu godinu.

List The new York Times ocjenjuje da su smjele vizije iz prošlogodišnjeg Bushova govora o stanju nacije sada ustupile mjesto realnosti.

"Bio je to govor ukorijenjen u nekim teškim globalnim i političkim realnostima koji vjerojatno neće biti među Bushovim govorima vrijednih spomena", piše Times.

List The Washington Post navodi da je Bush u prošlogodišnjem govoru pokrenuo ambiciozan plan djelomične privatizacije državnog mirovinskog sustava, dok je ove godine, nakon njegova zamiranja u Kongresu, pozvao na formiranje povjerenstva koje će proučiti solventnost tog sustava i sustava zdravstvenog osiguranja.

"Bush je pozornost na domaćem planu usmjerio na gospodarstvo, zdravstvenu skrb i energiju što je neposredno mnogo važnije biračima nego budućnost vladina programa mirovinskog osiguranja", piše Post.

Obični Amerikanci uglavnom odobravaju prijedloge koje je iznio Bush, ali sumnjaju u njihovu provedivost. Prema anketi televizije CBS News tri četvrtine onih koji su pratili govor kažu da prihvaćaju Bushove prijedloge, ali samo jedna trećina misli da će predsjednik moći postići svoje ciljeve.

Index.hr/Hina

Pročitajte više