BUSH KAŽE DA IRAK KORISTI IRAČANE KAO LJUDSKE ŠTITOVE

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako Sadam Husein koristi Iračane kao ljudske štitove za svoje snage želeći optužiti koalicijske snage za civilne žrtve.

´Kršeći Ženevske konvencije Sadam Husein raspoređuje svoje vojne snage unutar civilnih područja kako bi zaštitio svoje snage i okrivio koalicijske snage za civilne žrtve´, rekao je Bush u Nasshvillu, u Tennessyju govoreći predstavnicima vjerskih medija.

Američki predsjednik nije ulazio u pojedinosti o izvorima ovih informacija.

On je kazao kako Sadam Husein smatra ´irački narod za ljudske štitove koje može žrtvovati´.

Bush je naglasio kako će koalicijske snage koje se prikupljaju za razoružanje Sadama, ako dođe do rata, nastojati poštedjeti živote Iračana.

´Irački narod nije naš neprijatelj´, kazao je on.

On je obećao da će Sjedinjene Države izgraditi bolju budućnost za irački narod, i osigurati pomoć, hranu i što je najvažnije ´slobodu´.

Američki predsjednik je ponovio američku odlučnost da razoruža Sadama Huseina i vojnim sredstvima ako to bude potrebno, rekavši da to Sjedinjene Države duguju svojim budućim generacijama.

Rekavši da rat nije njegov prvi izbor Bush je upozorio da Sadam 12 godina ne poštuje zahtjeve međunarodne zajednice i ne razoružava se, a čini se da će tako činiti i u buduće.

Bush je ponovio da će SAD voditi koaliciju zemalja spremnih da razoružaju Sadama Hussina.

Pročitajte više