Bush: Nasilje u Gazi zabrinjavajuće, Izrael ima pravo na obranu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ocijenio je u utorak najnovije nasilje u pojasu Gaze zabrinjavajućim, ali i naglasio kako Izrael ima pravo na obranu od terorizma.

"Nasilje koje se razvija u pojasu Gaze je zabrinjavajuće i naglašava potrebu da sve strane prihvate svaku prigodu za mir", rekao je Bush obraćajući se Američko-izraelskom odboru za javne poslove.

Njegove riječi uslijedile su nakon što je izraelska vojska u utorak u operaciji velikih razmjera u pojasu Gaze ubila najmanje 20 Palestinaca.

Bush je govoreći pred predstavnicima utjecajnog proizraelskog lobija potvrdio svoju i američku predanost sigurnosti Izraela kao židovske države.

"Izrael je demokracija i prijatelj, i ima sva prava braniti se od terorizma", rekao je Bush, koji nastoji pridobiti glasove američkih Židova za predstojeće predsjedničke izbore.

Američki predsjednik je ponovio svoju potporu planu izraelskog premijera Ariela Sharona za povlačenje postrojbi i židovskih naselja iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale, koji je u zastoju nakon što ga je odbila Sharonova stranka Likud.

Američki državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice već su izrazili zabrinutost najnovijim akcijama izraelske vojske u Gazi u kojoj se ruše kuće Palestinaca.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClelland rekao je novinarima kako američka vlada razgovara s izraelskom o njezinim planovima u Gazi i humanitarnim posljedicama operacija izraelske vojske. On je kazao kako izraelska vlada uvjerava da su operacije usmjerene na sprječavanje krijumčarenja oružja kroz tunele, a ne uništavanje domova te da nastoji svesti na najmanju mjeru posljedice po Palestince koji nisu umiješani u terorizam i krijumčarenje oružja.

Bush je ponovio svoju predanost stvaranju palestinske države čiji nastanak mirovni plan za Bliski istok predviđa do kraja 2005., dodajući da Sharonov plan povlačenja može približiti ostvarenje tog cilja.

On je, međutim, naglasio kako Izrael treba "odgovornog partnera u postizanju mira" i rekao da Palestinci moraju odbaciti korumpirane i propale čelnike i zahtijevati čelništvo predano reformama, napretku i miru.

"Oni moraju odbaciti teror i nasilje koje osujećuje njihove aspiracije i uzima tako mnogo nedužnih života", rekao je Bush.

Pročitajte više