BUSH PRETJERIVAO O NAVODNOJ VEZI AL QAEDE I IRAKA

Američki je predsjednik George W. Bush, pripremajući se za rat u Iraku, pretjerivao ne samo u tvrdnjama o iračkom oružju za masovno uništavanje nego i o navodnoj vezi al Qaede i režima Sadama Huseina, piše u nedjelju The Washington Post.



Bush je u obraćanju naciji prošloga listopada i traženju potpore Kongresa za rezoluciju kojom se odobrava napad na Irak rekao da vlada Sadama Huseina predstavlja neposrednu opasnost za Sjedinjene Države, iznoseći navodne dokaze o vezama režima s terorističkom organizacijom al Qaeda.

Tajno obavještajno izvješće koje je Bushova administracija dobila u to vrijeme, međutim, prikazalo je daleko manje jasnu sliku o vezama Iraka i al Qaede od one koju je predstavio Bush, piše The Washington Post pozivajući se na neimenovane analitičare i kongresne izvore.

Procjena o Iraku, koja je predstavljala konsenzus američke obavještajne zajednice, sadržavala je oprezne izraze o vezama Iraka i al Qaede te ograde o pouzdanosti proturječnih izvješća iračkih prebjega i uhvaćenih članova al Qaede, navodi list.

Bush je, međutim, u svojem govoru u Cincinnatiju 7. listopada ustvrdio da Irak ima desetljetne veze s al Qaedom te da su članovi mreže obučavani za izrađivanje bombi i rukovanje otrovnim plinovima.

Iako je ponudio samo dokaze na temelju indicija, Bush u govoru nije ničim upozorio na da informacije nisu sasvim pouzdane.

Posjedovanje kemijskog i biološkog oružja, koje bi irački režim mogao davati teroristima al Qaede, bilo je glavno opravdanje Bushove administracije za napad na Irak.

(Hina) sl dj

Pročitajte više